Фермер. БГ потърси коментар от Министерство на земеделието и храните по повод ниските изкупни цени на българските картофи, които според картофопроизводители са стигнали дъното и фермерите са изправени пред масови фалити. Както стана ясно картофопроизводителите са започнали организация и на протест и скоро могат да излязат на магистралите, за да изсипят там залежалата си продукция.

 

На въпросите: Защо се стигна до тук, предвид че и тази година за първи път е предвидена помощ и за картофопроизводителите и кога те ще получат тези средства, получихме следните отговори, които публикуваме сега:

 

В Условията на действащата пазарна икономика от първостепенна важност е търговската активност на земеделските производители за намиране на изгодни и дългосрочни пазарни позиции за реализиране на своите продукти, като държавата и в частност МЗХ не разполагат с механизми за определяне на цената на готовата продукция за нито един от земеделските сектори в т.ч. и картофопроизводителите.

 

След проведени срещи с редица картофопроизводители стана ясно, че проблемът с реализацията на картофите през 2011 г., частично е предопределен, вследствие задържането на продукцията от земеделските производители, в очакване на по-високи цени през зимните месеци (0.55 – 0.60 лв/кг.), както и от липсата на сключени предварителни договори с търговци, гарантиращи пазарната реализация на произведените картофи.

 

Въпреки това, анализа на Държавна Комисия по стокови борси и тържища на движението на цените на едро на стокови борси и пазари на производители за 2011 година показва, че от есента на 2010 г. цената на едро на картофите се движи нагоре. Тенденцията се запазва и през първите пет месеца на 2011 г. стойностите, отчетени през втората седмица на май 2011 г. са най-високите, регистрирани за последните години. Поскъпването на картофите от началото на годината до м. май 2011 г. е 52%. През втората половина на май и през юни цената на едро на картофите пада рязко и се стабилизира на ниво от 0.55 лв./кг. През оставащите до края на годината месеци цената на картофите се стабилизира на ниво от около 0.45 лв./кг. При посочените по-горе цени не са били отчетени трудности при реализацията на картофи за 2011 година.

 

Към настоящия момент, 17-20 април 2012 г., цените на едро на картофи произведени в България са от порядъка на 0,40 ст./кг. а вносните такива около 0,46 ст./кг., т.е. с около 5 ст. По-ниско за българските картофи спрямо отчетените за втората половина на 2011 г. цени. Основен извод, който би следвало да се направи тук, е че крайната цена на картофите било то произведени у нас или не, се предопределя от състоянието на пазара и движещите го сили а не от финансовите средства определени за подпомагане на сектора. За 2011 г. финансовият пакет от помощи за този сектор възлизаше на малко повече от 1,5 млн. лв. а за текущата 2012 г. на 5 млн. лв., за разпределението на които е съставена съвместна работна група с представители на браншовите организации.

 

Важно е да се знае, че през 2011 година в страната ни доставките на картофи от други страни на Общността и от трети страни са в размер 15 636 тона, което е с 2 753 тона по-Относителният дял на вносните картофи, спрямо българското производство за 2011 година възлиза на 6,7%. За сравнение относителният дял на „вносните” спрямо произведените български картофи за 2010 г. е в размер е 7,34%.