Потвърждавам нашето твърдо намерение на целия политически кабинет да решим трайно и окончателно въпроса за ползването на пасища и мери само от животновъдите. Това заяви в интервю за Фермер.БГ министърът на земедлието и храните Десислава Танева. Министерството ще предложи законодателна инициатива, за която срещнахме на Консултативния съвет по животновъдство подкрепата относно начина, по който се отдава ползването им от собствениците на този фонд – Общини и Държава, обясни Танева. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Отдаването на пасища и мери ще се случва на три етапа. Първият етап ще е разпределение по пазарна оценка между животновъдите на глава животно по норма, която в момента е нормата на кръстосаното съответствие на ДФЗ. Вторият етап е вече, когато нормата е достигната – тръжна процедура между самите животновъди и ако след този втори етап от процедурата остане фонд за разпределение, той да се пусне на общо основание.
 
Това за мен е един от основните инструменти за подкрепа на животновъдите, който на практика в пълния си вид би се реализирал 2016 година, когато имаме и законодателната инициатива, посочи министър Десислава Танева.
 
„Промените могат да станат във време, в което вече кампанията ще е стартирала от 1-ви март. Няма как да е реалистично да се случи по-рано. Сега действащият закон, който се прие през пролетта, на практика не е дейтващ. Няма нито една проведена процедура по този ред, няма как и да има, защото имаме конституция, ясно раделение на собствениците и няма как областен управител да разпределя общински фонд. Но трябва да има ред и за общини и за държава. Но от 1-ви март предвиждаме да въведем критерии за допустимост при заявяването на площите за подпомагане и в този критерий за допустимост да включим тази норма за пасища и мери така че животновъдите на практика да са с предимство“, обясни Танева.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!