МЗХ потвърди за предстоящи мерки за стабилизиране на пазара на млякото, както Фермер.БГ писа още вчера. По-рано днес, някои медии публикуваха некоректната информация, че в България има внос на краве мляко от Унгария на нива 0,30 лв.кг. Твърдение за подобна цена е повече от абсурдно, тъй като цената е всъщност около 0,30 , но не в лева, а 0,30 евро-цента, което бе официално потвърдено днес от МЗХ, от където посочиха, че в Унгария среднопретеглената изкупна цена на суровото краве мляко през 2011 година е била 57,40 лв. за 100 кг.

 

Днес следобед стана ясно, че в МЗХ е създадена работна група за изготвяне на проект на наредба за качеството на млечните продукти. Работната група разписва качествените изисквания към млечните продукти, предлагани на пазара и изискванията за етикетиране на тези продукти. Разписват се условията, при които даден продукт може да носи върху етикета си обозначението „млечен”, както и изискванията за разграничаване на млечни продукти, продукти на млечна основа и продукти, които съдържат в състава си мляко.

 

Органите на Българската агенция по безопасност на храните засилват проверките на млекопреработвателните предприятия, които имат оборудване за производство на продукти с растителни мазнини, както и на складовете, които търгуват с растителни мазнини, влагани в храни. Ще се проверят и всички млекопреработвателни предприятия от Първа категория за изкупуване и преработване на мляко, което не отговаря на категорията им.

 

Разпоредена е проверка къде се насочва неотговарящото мляко, което се доставя в мандри първа категория, които имат регистрирани сборни млекосъбирателни пунктове за доставка на отговарящо и неотговарящо мляко.


Разширяват се проверките от страна на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция, като се включат физически проверки на етапа на транспортирането на млякото, включително и в междинните млекосъбирателни пунктове, както и проверки на изхода не фермите и входа на мандрите за количеството краве мляко, което се изкупува, заяшиха от МЗХ.

 

Тенденция за намаляване на изкупната цена на кравето мляко се наблюдава и в Европейския съюз като тя започна от месец декември 2011 г. и е с 1,2 % спад в сравнение с месец ноември, съобщават още от МЗХ.