С две постановления правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. За закупуване на противоградови ракети са отпуснати 1,2 млн. лв. Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянна климатична обстановка само през месец май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с количествата, използвани в предходните години.

 

В началото на м. юли са доставени нови количества, но продължаващата градоопасна обстановка налага дозареждане, за да не се допусне природното бедствие да унищожи селскостопанската продукция. Останалите 2,2 млн. лв. са планирани в централния бюджет и са предназначени за актуализацията на цветна цифрова ортофотокарта на страната чрез ново самолетно заснемане. Цифровата ортофотокарта не е обновявана от 2010-2011 г.

 

Чрез обновяване на картата се следят промените в ползването на земеделски земи, въз основа на което се определят тези от тях, които отговарят на изискванията за подпомагане по схемите за плащане на единица площ от европейските фондове и от националния бюджет. Поддържането на необходимото качество на базовите данни ще сведе до минимум възможностите за нерегламентирани плащания на площ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!