Аграрният министър Десислава Танева игра хоро по време на селскостопанското - потребителско изложение "Зелена седмица", което се провежда в Берлин. Танева бе начело на политико-бизнес делегация, която посети българския щанд на германското изложение.

 

Най-голямата селскостопанска медия по отношение на читателска аудитория в България - Фермер.БГ ( по одит данни на международната компания Gemius, както и по данни на Google) не беше поканена да отрази срещите и да задава въпроси по време на изложението, които включваха редица представители на политическия и аграрен бизнес в Европа. Очевидно МЗХ предпочете да си осигури медиен комфорт с послушници от "национални" и други медии, които традиционно гравитират около МЗХ с цел усвояване на европейски субсидии, както и обществени поръчки и директно държавно финансиране по линия на МЗХ.

 

Схемата винаги работи добре и услужливо. Фокусът на новините от Европа е отново по теми, различни от горещите за аграрния сектор в България. Т.нар. "медии" по инерция и мързел прекопирват изпратените от пресцентъра на МЗХ текстове, дори без да ги четат. Един дребен пример за това е масово прекопираната новина за обучение на български фермери в Германия, а никой не видя същественото в текста на ПР отдела на МЗХ, макар и сбутано в едно изречение - стартът на ПРСР според министър Танева ще е през месец Юни.

 

Заравянето на "главата в пясъка" от страна на екипът на министър Танева обаче няма да потуши нагнетяващото се напрежение в селското стопанство у нас, поради липсата на ясни послания, ясни отговори, ясни позиции по всички ключови за момента теми : новата ПРСР (ежеседмично се подхвърлят различни дати), пазарите за селскостопански стоки, политическите недомислици с ДДС по отошение на фермерските бензиностанции, масовият тормоз и скандални проверки ( на места протичащи по над седмица) в земеделските стопанства от страна на различни служби и структури в държавата, целящи налагане на санкции и събиране на глоби с цел попълване дупките в бюджета и т.н.  Това, че българското земеделие в момента е печелившо, означава ли, че трябва да бъде подложено на рекет и извиване на ръце?

 

Кредитът на доверие се дава, но и трябва да се защитава.

Десислава Танева разглежда кашкавал

 

 

СНИМКИ : МЗХ


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!