Министерство на земеделието и храните настоява Министерски съвет да отпусне допълнителни средства за противоградни ракети, обяви в интервю за Дарик земеделският министър проф. Димитър Греков.

През последната седмица са изразходвани толкова ракети, колкото са изразходвани за цялата минала година. Една такава ракета струва около 1000 лева.
[news]
„Наложи се на последното заседание на Министерски съвет да настояваме за средства, за да можем да обезопасим селскостопанските култури, защото много от тях са в един вече завършен вегетационен период, когато хората трябва да прибират реколтата”, посочи Греков.

В цял свят опазването от градушките е дело на застрахователните институции, а тук се грижи само и единствено държавата. Не се отделя нито от земеделските производители, нито от другите фондове за опазване на земеделските култури, коментира земеделският министър.

Проф. Греков подчерта още, че целта на МЗХ е „да покриваме все повече площи от градушки, а амбицията ни е да обхванем и цялата страна“.

Фермер.БГ първи писа за изчерпания бюджет за противоградни ракети. Според Радослав Христов от УС на Асоциацията необходимите на ИА „Борба с градушките“ средства са от порядъка на 2.5-3 млн. лв. „Това са средства, с които може да бъде защитена продукция за 3-4 млрд. лв. Непростимо е да не бъдат осигурени необходимите средства за борба с градушките, коментира Христов пред Фермер.БГ.



© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!