„Засетите площи с ръж в България са близо 69 000 дка. Спрямо предходната година площите са се увеличили с 30%“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция по повод откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“, която се проведе в  гр.Бургас. Тя поясни, че у нас се потребяват по-малко от половината добиви от зърна, а останалите количества са за износ. 
 
„МЗХ ще подкрепи домакинството на България за Международната конференция „Мир и земеделие“, която ще се проведе през 2017 г. Страната ни ще даде своя принос в разпространяването на посланието на Проекта, че мирът в света означава устойчиво земеделие и гарантирано изхранване на населението“, съобщи Танева. Тя изрази желание Проектът да намира повече партньори и съмишленици, като бъдат привлечени повече европейски държави, а също така и трети страни. По думите на министъра „Хляб на мира“ съдържа много силна символика и послания. Десислава Танева пожела успех на Националната асоциацията на зърнопроизводителите, които са партньор на Проекта.
 
Ръководството на Асоциация „Хляб на мира” в лицето на председателя Адалберт Кийнле, изпълнителния директор д-р Гибфрид Шенк приветстваха и подкрепиха думите на министър Танева.
 
Проектът „Хляб на мира“ има за цел да покаже връзката между мира и приноса на устойчивото земеделие за осигуряване на прехраната и благосъстоянието на населението. Изпълнението му стартира през 2013 г., когато в 12 – те държави членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа са засети семена от ръж, добити от полето около Помирителната църква в Берлин. През 2013 г. семена от ръж от Берлин са засети във всички държави-участнички на исторически важни места. В България ръжта бе засята в района на гр. Съединение.