Министерството на земaделието и храните предвиждa изграждане на нов екарисаж, както и възможност местната власт да изгражда депа за събиране на странични животински продукти. По този начин ще бъде минимализиран риска от разпространяване на евентуално заболяване. Това съобщи министър Десислава Танева по време на среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който е на посещение в България. 
[news]
Двамата обсъдиха епизоотичната обстановка в страната на Балканите, както и приоритетите при безопасността на храните. Министър Танева запозна д-р Андрюкайтис с превантивните мерки, които страната ни предприе в граничещите с Република Турция и Гърция райони с цел недопускане на заболяването заразен нодуларен дерматит.

От своя страна Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните заяви своята подкрепа за България, за разширяване на обхвата на програмите за надзор и ерадикация на заболяванията по животните. „Важно е да се действа превантивно, ние подкрепяме страната Ви и планираме да инициираме среща между България, Турция, Гърция и Кипър за общи действия срещу заразния нодуларен дерматит“, допълни д-р Витянис Андрюкайтис.
 
„Към момента няма констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит в България, но сме наясно с риска от навлизане на заболяването в страната ни“ , каза Десислава Танева. Тя информира еврокомисаря за предприетите законодателни промени във ветеринарното законодателство, които Министерството инициира. „Целта на промените е да се гарантира безопасността на хранителната верига, като се засили контрола и ясно се разпишат отговорностите по веригата“, каза министър Танева.
 
На срещата присъстваха и д-р Цветан Димитров, заместник министър на земеделието и храните и д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!