Представители на 14 животновъдни организации се срещнаха с министъра на земеделието и храните Васил Грудев, за да обсъдят краткосрочните финансови мерки за обезщетяване на животновъдите заради загубите от Син език.

 

„Коментирахме всички средства, свързани с обезщетяването на фермерите, както и актуализацията е методиката за обезщетенията“, заяви за Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение “Стария Балкан”, веднага след срещата в МЗХ. Един от акцентите в срещата е бил допълнителният De minimis, за който животновъдния сектор настоява.

 

За залагане на всички необходими средства за изплащане на националните доплащания на глава животно еднократно през 2014 г. са настояли още фермерите. По думите на Шишкова няма да може да бъде изпълнено настояването средствата да бъдат изплатени до 16 октомври 2014 г. Животновъдите, обаче, са получили уверението на министър Грудев, че националните доплащания на глава животно ще бъдат преведени до 1 ноември.

 

„Трябва да бъдат взети под внимание и фактурите за разходите, които сме направили за лечение на животните. Фактурите трябва да бъдат представени от земеделските производители в БАБХ“, допълни Шишкова.

 

Над 800 хиляди са регистрираните овце в земеделски стопанства на регистрирани животновъди. Едно от изискванията по регламент за получаване на финансово подпомагане един животновъд по De minimis е той да бъде регистриран като земеделски производител.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!