Министерството на земеделието и храните не е участвало в изготвянето на така представения Закон за обществено здраве в Министерството на здравеопазването. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на блиц-контрол в Парламентарна комисия по земеделие, предаде Фокус.
 
Танева се разграничи от ползвания термин „вредни храни” и обясни, че не препоръчва той да бъде застъпван в речника на политиците. По думите ѝ храна, която е пусната в производство и режим под контрол не следва да придобива обществен характер, защото това вреди и на производителите.
 
„МЗХ прилага от началото на мандата политики за възпитаване и формиране на навици в младите към консумацията на определен тип храни и формирането на растежа на здравословен начин на хранене“, уточни тя. По думите ѝ усвоява се мярката за плод в училище, а от тази година ще започне прилагането на схемата за училищно мляко. „Това са мерките, с които следва да формираме здравословни навици“, коментира министър Танева. Оказва се, че такъв закон за общественото здраве има в 5 страни от ЕС като обхвата на продуктите е много по-малък. Затова са необходими други инструменти, с които държавата да стимулира употребата на здравословни храни. 
 
Министър Танева се обяви против предложение на Министерството на здравеопазването за създаването на агенция към МЗ, която да следи за качеството на храните: Агенция по безопасност на храните е единственият оторизиран единен орган за контрол по безопасността и качеството на храните. БАБХ е единствената структура, която може да извършва контрол на храните като капацитет, като ресурс и като възможности“, посочи Танева.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!