„Очакваме Наредба 11 да бъде публикувана в Държавен вестник. Ние сме я подали и се надявам до дни да бъде обнародвана“, заяви зам.-министър Явор Гечев, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

В новата корекция в Наредба 11 се дава възможност на биопризводители и фермери, отглеждащи редки породи животни, да получат удължаване на сроковете с 1 година. Това ще позволи на стопаните, чиито агроекологични ангажименти са приключили през 2013 г. да получават финансиране и през 2014 г. Зам.-министър Гечев, обаче, беше категоричен, че нови проекти по агроекологичната мярка няма да бъдат приемани през тази година.

 

„В Регламента е записано, че заявленията за агроекология се подават заедно със заявленията за подпомагане на площ и с очертаванията. Този процес върви в момента, а новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. още не е одобрена от ЕК. Няма как да бъде отворена мярката преди старта на програмата. Единственият вариант за отваряне на агроекологичната мярка е със средства от държавния бюджет, но това няма как да стане.

 

Това, което направихме, е да дадем възможност за удължаване на съществуващите проекти в рамките на възможностите на регламентите“, коментира зам.-министър Гечев. Той припомни, че в ПРСР 2014-2020 г. по инвестиционните мерки са предвидени 20% за агроекология.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!