На свое заседание Министерският съвет (МС) прие Бюджет 2013 на първо четене. От направените разчети стана ясно, че за селското стопанство ще бъдат заделени средства в размер на 240 млн. лв за изплащане на държавни помощи, за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Средствата са с около 100 млн. лв по-малко от тазгодишния бюджет на Земеделското министерство. Намаленият държавен бюджет, спрямо тази година, ще е за сметка на нарастващото субсидиране от Евросъюза.

 

От стенограма на заседанието на МС става ясно, че МЗХ е поискало допълнително 30 млн. лв за национални доплащания за животновъдите. Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова заявява: „смятаме, че са необходими още 30 милиона лева, защото това е трайната политика, която водим през последните години. Защо точно 30 милиона? Защото това е максималният размер на подпомагането, което може да бъде осигурено, така че да се задържат повечето животновъди от миналата година.“


В отговор финансовият министър Симеон Дянков заявява, че европейското подпомагане се увеличава с всяка година, като за сметка на него се намалява националното подпомагане. „Всъщност, в земеделието парите от държавния бюджет и средствата от европейските програми се увеличават с малко над 200 милиона лева и съответно за някои от дейностите, особено за пшеница и т. н., на декар ние намаляваме държавната субсидия, защото такава е била последователната политика. Тя е като заместваща и като идват европейските средства, съответно държавната помощ се намалява пропорционално“, коментира министър Дянков.


Освен за национални доплащания за животновъдите, от МЗХ са поискали и допълнителни 50 милиона лева за неблагоприятни климатични условия през тази година за всички сектори. Тук се включват зърнени култури, зеленчукови култури, пасища и т. н. По информация на зам.-министър Боянова от неблагоприятни условия са засегнати общо 1 112 хиляди декара в цялата страна (измръзнала рапица, наводнения, суша при зърнените култури) .


Що се отнася до поисканите 50 млн. за извънредни ситуации, финансовият министър отговаря, че държавата няма как да служи като „буфер“ в такива ситуации: „Краткосрочно може правителството да помага, където може, но дългосрочно не е работа на държавата, особено на държавния бюджет, понеже има извънредна ситуация, примерно при рапицата и в еди какви си култури, ние да заделяме пари, защото ние не сме застрахователно дружество. Има застрахователни дружества, тези застрахователни дружества работят от дълго време и селските стопани, които получават доста големи пари всяка година, би трябвало да се застраховат. Държавният бюджет не е за този тип застраховане“, посочва още Дянков.

 

Предстои в МЗХ да се направят разчети за разпределението на средствата между земеделските производители.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!