Темата за необходимостта от решаване на проблеми като наложено ембарго за българска селскостопанска продукция не беше сред приоритетите ми, но сега това е актуален въпрос, който не търпи отлагане. Това заяви на пресконференция министърът на земеделието Васил Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Според Грудев преките щети, които ще нанесе ембаргото, наложено от Русия за внос на аграрна продукция, няма да бъдат големи – между 5 и 10 млн. евро. Грудев беше категоричен, че по-сериозните щети ще са косвените и те ще ударят по-сериозно дребните производители. „Очаквам до края на този месец да се проведе извънреден Съвет на министрите на земеделието на ЕС, за да бъде детайлно дискутиран този въпрос с колегите от всички страни-членки“, заяви Грудев.

 

Големият въпрос, според него, е за европейската продукция, която няма да бъде реализирана на руския пазар. „Тази продукция ще си остане в рамките на ЕС. Ще настоявам пред Съвета да получим обезщетение. Но търсим и други варианти“, заяви Грудев. Той конкретизира, че са водели разговори с МВнР за либерализиране на износа към трети страни. „Работим по хипотеза, свързана с бързото намиране на пазари и либерализиране на износа към трети страни, към които към момента нямаме износ“, заяви още Грудев.

 

Васил Грудев подчерта, че е необходимо бързо намиране на решение, защото косвените щети са най-сериозни за малките производители, за които реализацията на произведената продукция е свъраза именно с руските пазари.

 

Забрана за внос в България на селскостопанска продукция от страни-членки на ЕС е невъзможна, заяви още Васил Грудев. Той подчерта, че единственото възможно е България да настоява за компенсации, идентични на компенсациите в другите страни-членки.

 

Земеделският министър заяви, че евентуални преговори за сваляне на ембаргото, каквито стъпки вече прави Гърция, не са в неговите правомощия. "Това е въпрос на външна политика. Ние държим на обща позиция на ЕС", заяви Грудев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!