Министерство на земеделието и храните и Националният институт по агрономични изследвания на Франция ще задълбочават научното сътрудничество в областта на безопасността на храните. За това се уговориха на проведена среща заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и г-н Франсоа Улие, президент на Националния институт по агрономични изследвания (ИНРА). Това ще стане възможно с подписване на рамков договор за сътрудничество между двете страни.

 
„Високо оценяваме опита на ИНРА за подготовката на изследователи, разработването и управлението на национални и международни проекти“, заяви зам.-министър Димитров. Той допълни още, че създаването на съвместни изследователски структури и обучението на селскостопанските производители е важно за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и в рамките на ЕС. 
 
Димитров информира за направени законодателни и структурни промени в България по отношение на безопасността на храните. В тази връзка той изтъкна като положителна насока отделянето на Центъра за оценка на риска като самостоятелен орган под прякото подчинение на министъра на земеделието и храните. „С промените целим да разширим дейността на ЦОР  и да осигурим независим научен съвет за оценка на потенциални рискове, свързани с безопасността на храните, здравето на животните и растенията“, каза още зам.-министърът. Това позволява от една страна по-добра политика на превенция, но по-голям обем от научна дейност и възможности за сътрудничество, каза още той и заяви, че при осъществяване на реформата в системата на Селскостопанската академия е използван именно структурния модел и експертиза на ИНРА. 
 
В рамките на посещението си в Париж заместник-министър д-р Цветан Димитров се срещна и с президента на Европейската федерация по животновъдни науки (EAAP) г-н Филип Шемино. По време на срещата двете страни се запознаха със структурата и организацията на ЕААР и обсъдиха насоки за сътрудничество чрез обмен на научни разработки, изследвания и размяна на експерти от Изпълнителната Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), Институтът по животновъдни науки и българските университети.