Министерство на земеделието и храните (МЗХ) дава отговор на постъпили запитвания и въпроси във връзка с течащия прием по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от мярка 4 Инвестиции в материални активи на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.
 
Фермер.БГ припомня, че крайният срок за подаване на документи в подмярката е 7 декември, сряда, а определеният и утвърден, със заповед остатъчен бюджет, е в размер на левовата равностойност на 237 000 000 евро. 
[news]
 
Ето и някои от най-често задаваните въпроси, които вълнуват бенефициентите и техните отговори от страна на МЗХ, във връзка с тазгодишния дългоочакван прием по подмярка 4.1:
 
В: Може ли един кандидат да подаде две проектни предложения в рамките на един прием, като общо двата проекта не надхвърлят максималната допустима стойност на инвестицията от 1 000 000 евро?
О: В разпоредбите на Наредба №9/2015 г. няма ограничение за броя на заявленията за подпомагане, които могат да бъдат подадени от един кандидат при условие, че са спазени изискванията посочени в наредбата, както към кандидата така и към съответния проект.
 
 
В: 3.8. „Договор за контрол по смисъла на чл. 18, ал. 3 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС) с контролиращо лице, получило разрешение от министъра на земеделието и храните за осъществяване на контрол за спазване правилата на биологичното производство по реда на чл. 19 и 20 ЗПООПЗПЕС, придружен от документ (сертификационно писмо от контролиращото лице, сертификат, че кандидатът е производител на продукт/и, сертифициран/и като биологичен/и, или друг документ), издаден от контролиращо лице, удостоверяващ че земята/площите и/или наличните животни, с които е обосновано ползването на инвестициите, свързани с производство на биологични продукти, са предмет на контрол към датата на кандидатстване (представя се в случай, че кандидатът заявява приоритет по чл. 30, ал. 1, т. 4).“ – От написаният текст не става ясно дали е изпълнено условието по тази точка, ако земеделския производител представи само сертификационно писмо от контролиращото лице или е задължително представянето на сертификат? Означава ли това, че производители в период на преход могат да получат допълнителни точки по този критерий?
О: Приоритет по подмярка 4.1 се предоставя на земеделски стопани, чието селскостопанско производство е биологично сертифицирано и същото е удостоверено от сертификат издаден от контролиращо лице.
 
В: В чл.7, ал.2 са дадени три възможности за доказване на минимален СПО 8000 евро. Въпросите са: Необходимо ли е да се предоставя някакъв документ за да се докаже Регистрацията на кандидата в ИСАК и дали с Декларацията само се декларира какво възнамерява земеделския стопанин да очертае за текущата стопанска година?
О: Изискванията за доказване на минималният СПО са посочени в чл. 8, ал. 2 от Наредба №9/2015 г. В случая кандидатите следва да представят декларацията по образец за изчисление на минималния стандартен производствен обем на стопанството за текущата стопанска година към момента на кандидатстване. 
 
В: Необходимо ли е анкетните формуляри от анкетна карта да бъдат пререгистрирани за стопанската 2016-2017 г.?
О: Да, кандидатите трябва да имат актуална регистрация към момента на подаване на заявлението за подпомагане. 
 
В: Желая да получа разяснение по Приложение № 7 от Наредба № 9 от 21 март 2015 г. за прилагане на подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020.
О: Кандидати получават приоритет по критерия за оценка, когато са изпълнени едновременно следните три условия:
1. Земеделски стопанин – пълнолетно физическо лице или едноличен търговец, ненавършили 41 години;
2. Одобрен за подпомагане по мерки 112 или 141 от ПРСР 2007 – 2013 и подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014 – 2020; 
3. Не е получавал финансова помощ по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от ПРСР 2007 – 2013 и подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства" от ПРСР 2014 – 2020.
 
В: Приема ли се изпълнен критерия, ако само един от животновъдните обекти на земеделския стопанин, се намира на територията на селски район по Приложение №4, а останалите в не селски район по Приложение №4, защото в чл. 30, ал. 4, второ изречение, се ползва единствено число за животновъден обект?
О: Когато проектът включва инвестиции изцяло в два или повече животновъдни обекта, само единия, от които се намират на територията на селски район, проектът не получава точки по критерия.
 
В: Как се изчислява процента над 65% от допустимите инвестиционни разходи по проект, в който е включено строителство или обновяване на недвижима собственост и има:
1) инвестиция в помещения за осигуряване на  почивка, съгласно чл. 12, ал. 1 от ЗЗБУТ;
2) обслужващи коридори между помещения в сграда
3) помещения за инсталации за отопление
4) помещения за съхраняване на средства за ремонт на производствено оборудване, машини и съоръжения
5) помещения за ремонт на производствено оборудване, машини и съоръжения
6) обслужващи пътища и площадки около сгради, чрез които се осигурява достъпа на земеделската продукция до недвижима собственост за производството, съхранението и подготовката на продукцията за продажба
7) външни инсталации за довеждане на електрозахранване и/или вода и/или отвеждане на канална вода
8) ВЕИ за цялостната дейност на кандидата
О: Изброените дейности и инвестиционни разходи посочени във въпроса не попадат в обхвата на критерия за оценка.
По критерия за оценка се взимат под внимание допустимите инвестиционни разходи по проекта за складови помещения, силози, сгради за отглеждане на животни, оранжерии, съоръжения с конструкции за зеленчукопроизводство и трайни насаждения  и други сгради, в които се монтират съоръжения, оборудване и машини различни от земеделска техника и същите се използват и са пряко свързани с производството, съхранението и/или подготовката на селскостопанската продукцията за продажба. 
 
 
Всички въпроси и отговори може да видите тук: