Земеделци очакват нов дъмпинг на цените заради очакван засилен внос на зеленчуци и плодове от Западна Европа. Освен поради силния внос на зеленчуци от Турция, Гърция, Македония и Йордания, то българските земеделски производители се очертава през следващите месеци да бъдат подложени на допълнителен пазарен натиск с агро стоки, високо субсидирани заради Руското ембарго.

 

Основна причина за очаквания дъмпинг е пренасочването на износа на зеленчуци и плодове от държави като Испания, Полша и Италия, които за да компенсират загубеният пазар в Русия, ще залеят пазарите в Източна Европа, вкл. България с евтини и високосубсидирани аграрни стоки.

 

Най-силният ефект от очакваният висококонкурентен внос на зеленчуци и плодове от Западна Европа се очаква да се усети най-силно през Февруари 2015.

 

Фермер.БГ призовава отговорните институции в България да предприемат спешни и превантивни мерки срещу дъмпинговия внос, както и да подготвят гарантиран и ефективен контрол от страна на Гранична полиция и Българска агенция по безопасност на храните. Фермер.БГ призовава потребителите да гледат етикетите на продуктите за произход на плодовете и зеленчуците и чрез персоналният си избор да подкрепят стоките, произведени в България !


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!