До края на месец май или най-късно през месец юни 2014 г. в подкрепа на земеделските производители по линия на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“ ще бъдат платени 12 221 000 лв. като държавна помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на пресконференция днес, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

В сектор „Вино“ е предвидена помощ за преструктуриране и конверсия на винени лозя. Министър Греков уточни, че това е 100% европейско финансиране и е в размер на близо 2 528 000 лв. За изплащане на възстановени средства са предвидени около 17 000 лв. Около 1 млн. лв. са средствата, които са определени за схема „Училищно мляко“, която също е със 100% европейско финансиране.

 

„За инвестиции на групи производители са предвидени около 417 000 лв. Като цяло по схеми за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат изплатени близо 3 480 000 лв., защото това е сектор, за който сме заявили, че трябва да получи повече финансиране“, допълни министър Греков.

 

По думите му усилията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за новия програмен период са насочени към структурирането на нови мерки и схеми, чрез които да бъдат подпомогнати всички сектори на селското стопанство.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!