През втората половина на 2016 г. се очаква да бъде отворена мярка 16.4 на Програмата за развитие на селските райони, която ще подкрепя фермерските пазари и късите вериги за доставка на храни. Това съобщи на форум зам.министърът на земеделието и храните Васил Грудев. 
 
„В  Програмата има предвиден публичен ресурс от 8 млн. евро, който е предназначен за създаването на фермерски пазари и обединения на производители“, уточни Грудев. 
 
„Развитието на фермерските пазари в България е възможност за скъсяването на веригите на доставки, което ще доведе до балансиране на интересите на производителите и потребителите. Това е сред основните приоритети на Министерството на земеделието и храните”, заяви заместник-министърът на земеделието. 
 
Той посочи, че целта на МЗХ е до 2020 г. да имаме началото на традиционните фермерски пазари, което ще стане чрез два механизма - промени в нормативната уредба и чрез инструментите  на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. 
 
Заместник-министър Грудев, коментира още, че ще бъдат променени изискванията към дребните производители,  като им се осигури по-лесен достъп до пазара, без да се занижава контролът на продукцията.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!