На 20 май  изтича меморандумът между Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на околната среда и водите. Става въпрос за географските очертания на националните паркове по мярка 10 “Агроекология и климат”, направление „Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм”).

Преведоха парите по Натура 2000

Проблемът идва оттам, че бенефициентите по мярката имат правни основания, но липсват граници. 

Преди дни двете министерства имаха обща среща, на която стана ясно, че именно 20 май е крайният срок на меморандума. Фермерите настояват за неговото преподписване.

Темата беше дискутирана и по време на срещата с министър Христо Бозуков и приоритетните сектори, която се проведе в сряда, 19 май. На нея проф. Бозуков увери фермерите, че вече е провел разговори с министъра на околната среда и водите Асен Личев. 

Двамата са постигнали съгласие за преподписването на този меморандум, като вече има и спуснати правни основания за национален парк Рила. По думите на служебния ресорен министър вероятно в най-скоро време правни основания ще има и за останалите два парка - Пирин и Централен Балкан.

За да бъдат одобрени за субсидия, бенефициентите по мярка 10, направление пасторализъм, трябва ползват земеделска площ, въз основа на правно основание, регистрирано в ОСЗ, съгласно чл. 41 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП). Минималната площ за участие в мярката е 0,5 ха, при минимален размер на земеделския парцел 0,1 ха.