Тютюнопроизводителите в Родопите са готови на крайни действия, ако в понеделник не започне кампанията за изкупуване на тютюн, заяви областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от радио „Фокус“. По думите му, изкупната кампания не просто трябва да започне, а и цените да са поне като миналогодишните.

 

„Напрежение сред хората има, след като вече е 3 януари, а изкупната кампания още не е започнала. Бяхме преди няколко дни на среща с тютюнопроизводителите в село Абланица. Тогава министър Греков увери тютюнопроизводителите, че фирмите са уверили него, а вчера и от кмета на община Сатовча разбрах, че са го уверили, че в понеделник, на 6 януари изкупната кампания ще започне с пълна сила.

 

Надяваме се това да е така, защото наистина ще се пристъпи към протести и други законови мерки за постигане на целите, защото тютюнопроизводството е всичко за населението в този край“, допълни областният управител.

 

Муса Палев коментира още, че тютюнът е лицензирана стока, от която държавата печели почти 2 млрд. годишно. Според него е нормално държавата да подпомага тютюнопроизводителите. В този район за момента не е намерена култура, която да замени доходите от тютюна, допълни Муса Палев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!