Стратегията за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и център за оценка на риска е одобрена с решение на Министерския съвет. Това съобщи след заседанието на МС министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Агенцията ще има изцяло контролни функции. Ръководството и ще се назначава от премиера, а структурата ще бъде второстепенен разпоредител към Министерството на земеделието и храните.

Центърът за оценка на риска ще се намира в Агенцията и неговият директор също ще се назначава от премиера. Той ще бъде контактната точка с европейската агенция за безопасност на храните. В него ще работят около 30 души, посочи Найденов.

В новата агенция ще влязат четири контролни органа – НВМС, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите, както и част от отделите по безопасност на храните към РИОКОЗ. Със създаването на агенцията ще се наложи редуциране на 400 щатни бройки.

Няма да са нужни допълнителни финансови средства, ще се ползва бюджетът на службите, които ще се слеят в бъдещата агенция, обясни Найденов.

Според Найденов в кратък порядък стратегията трябва да се внесе в Народното събрание.

Още по темата:


Продукти с растителни мазнини вече няма да се наричат кисело мляко, кашкавал, сирене

Кога ще въведем БДС за млечните продукти и кога ще има Агенция, която да следи за това?