Стотици лозари и селскостопански работници от цялата страна организираха символично погребение на сектора пред сградата на Министерството на земеделието в София.

Лозарите ще получат още пари по кризисните мерки (ГАЛЕРИЯ)

С надписи „Спрете да лъжете лозарите“, „Лозарството – приоритетен сектор“, „Защита от субсидирания внос“, производители на винено и десертно грозде от Монтана, Велико Търново, Враца, Бургас, Хасково и други райони на България, изразиха своето недоволство от липсата на далновидна политика за развитие на сектора.

Оглушителните им викове и свирки бяха чути не само от служебния министър на земеделието Явор Гечев, но и от всички негови заместници, които се сляха с тълпата и проведоха един дълъг разговор, който да успокои страстите.

Изчисленията на Министерството на земеделието сочат, че до края на годината подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лв./ха, а за тези, които получават и агроекологични плащания по ПРСР, сумата ще възлезе на 3602 лв./ха. В тях са включени и около 50 лв./дка – 32 лв./дка от остатъка от украинската помощ и 18 лв./дка от третата извънредна мярка, чийто бюджет представлява 5% от ПРСР за последните две години.

Според производителите обаче това са допустими средства, които биха могли да бъдат усвоени. Реално изплатените средства до този момент са 1200 лв./ха. Те са обаче нищожно малко на фона на подпомагането за другите сектори, които имат и обвързана подкрепа. Лозари твърдят, че подпомагането за производителите на основни плодове достига 4200 лв./ха, без да целят да противопоставят сектори.

„Нито една субсидия, независимо колко е голяма, не може да замести производството и пазара. Време е наистина за политики, които се правят заедно от МЗм и сектора. Парите са си пари – те никога няма да са достатъчни, ако липсва структура на коопериране, производство и пазарна стратегия на държавата“, коментира министър Гечев. 

За целта Министерството на земеделието ще възобнови изработването на Стратегия за лозаро-винарския сектор, която да се прилага в следващия програмен период и да замени досегашната Национална програма за лозаро-винарския сектор. По предложение на браншовите представители на протеста заседанието на работната група за финализиране на документа ще бъде следващия четвъртък.

„Това, което можем да постигнем, е по-добър пазар на висококачествените вина и по-големи партиди. Трябва да се работи в посока маркетинг и коопериране. Това, което може да се направи, трябва да се опише в Стратегията, иначе няма да се осъществи и пак ще си говорим за пари“, каза ресорният министър. 

На въпроса защо от догодина десертните лозя и сливите са в отделна категория за обвързаното подпомагане, където ставката е наполовина на основните плодове, Явор Гечев обясни, че ставките са определяни на два пъти – през февруари и юни. „Ние не сме променяли нищо откъм ставки и групи култури в Стратегическия план така, както е входиран в ЕК“, допълни министърът.

На думите му, че секторът има потенциал за развитие, лозарите с насмешка отговориха, че вече няма площи и производители, камо ли потенциал. За да онагледят своето негодувание и безпомощност те хвърлиха червени карамфили върху изсъхнали чепки грозде и отбелязаха с тъжен помен „30 години от неспиращите опити за убийството на българското лозарство“.