Извънсезонно производство на ягоди през есента може да се получи както в полиетиленови оранжерии, така и на открито. За това е необходимо да се създадат специални условия, които се отнасят главно до избор на подходящи месторастения, сортове, срокове за засаждане на растенията и прилагани технологии за отглеждане на ягоди. Установено е, че природни условия за успешно отглеждане на ягодата при осигурено напояване има в цялата страна. Независимо от това обаче не във всички райони климатичните условия са достатъчно подходящи за узряване на плодовете от есенната реколта при открито полско производство на ягоди. Обикновено ягодите узряват напълно само в места с надморска височина, по-малка от 500 м, докато в по-високите месторастения се повреждат от ранните есенни слани през септември.

За да се създадат условия за узряване на всички плодове през есента в тези райони, необходимо е в ягодовите насаждения да се монтират полиетиленови тунелчета. Температурният режим в тези тунелчета се поддържа чрез проветряване, като през деня по време на цъфтежа и зреенето на плодовете температурата на въздуха трябва да бъде 18-20°С. През нощта те се покриват плътно, за да се предпазят цветовете и плодовете от неблагоприятното влияние на ниските температури.

За извънсезонно производство на ягоди през есента най-подходящи са ремонтантните сортове, които дават оптимална реколта през пролетта и значително по-малка в края на лятото и началото на есента. Освен от тези сортове ягоди есенна реколта може да се получи и от един път годишно плододаващите при късно лятно засаждане, а също и при създаване на изкуствени условия за намаляване влиянието на продължителността на деня. Когато ягодовите растения се посадят през юли-август със съхраняван в хладилник разсад, от тях обикновено след 25-30 дни се получават по 400-500 г/м2 плодове.

Ефектът от производството на ягоди през есента освен от сорта в значителна степен зависи и от технологията на отглеждане. За да се получат желаните резултати, необходимо е да се отдели особено внимание на онези звена от технологията, които определят количеството и качеството на добива от есенната реколта.

Окосяване на листата

Необходимо е специално да се отбележи, че без окосяване на листата не може да се очаква нормална есенна реколта от ягоди.

Торене на ягодите

Получаването на две реколти през годината от ягодата изисква интензивно торене както преди засаждането с органични и минерални торове, така и през вегетацията с азотни торове като подхранване. За да се задоволят потребностите на растенията от хранителни вещества, необходимо е на фона на добро предпосадъчно торене всяка година да се внася след беритбата на плодовете през пролетта по 30-40 г/м2 амониева селитра. При немулчираните (непокритите) с черно пластмасово фолио ягодови насаждения амониевата селитра се разхвърля в междуредията и чрез плитка обработка се размесва с почвата. Когато почвената повърхност е мулчирана с пластмасово фолио, азотният тор се внася едновременно с капковото напояване на ягодите.

Напояване на ягодите

Установено е, че освен до момента на прихващането ягодовите растения изискват много вода и по време на залагането на плодните пъпки, цъфтежа, формирането и зреенето на плодовете. Тези процеси при ремонтантните сортове протичат по два пъти годишно, поради което техните потребности от вода са по-големи. Ето защо е необходимо да се извършват редовни поливки, за да се попълни денонощният разход на вода, който през вегетацията варира от 1,0 до 6,5 л/м2.

Напояването на ягодите може да се извършва гравитационно, чрез дъждуване и чрез капкуване. Най-добри резултати се получават обаче при напояване чрез капкуване, при което се постига икономия на вода над 30-40%, подобрява се значително количеството и качеството на плодовете.

Борба срещу болестите и неприятелите по ягодите

Особено внимание при есенното производство на ягоди е необходимо да се отдели на онези болести и неприятели, които нанасят най-големи вреди на растенията по време на цъфтежа, формирането и зреенето на плодовете. Тези фенологични фази при ремонтантните ягодови сортове, както вече се изясни, протичат два пъти годишно - през пролетта и в края на лятото и началото на есента. Това налага съответните пръскания да се извършват всяка година. Не по-малко внимание е необходимо да се отделя и на борбата срещу кореновите гъбни заболявания и нематодите чрез въвеждане на правилни сеитбообращения, обеззаразяване на почвата и използуване на здрав разсад.

Беритба и реализация на плодовете

Узряването на плодовете от есенната реколта от ягоди обикновено започва в началото на септември и в полиетиленовите оранжерии продължава до късно през есента, а на открито - до падането на първите есенни слани. Плодовете са предназначени предимно за консумация в прясно състояние. Ето защо трябва да се спазват всички най-общи изисквания за получаване на качествени плодове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои са най-срещаните болести по ягодите и борбата с тях

Кога и как да садим ягоди?

Отглеждане на малини