Възможно ли е земеделието да застане между Европа и САЩ? Оказва се, че именно селското стопанство остава неясен елемент в търговските преговори между тях.
 
 
Преговорите през миналата година до някаква степен потушиха напрежението, което ескалира през летните месеци. Сега обаче не е ясно кой ще вземе превес.
 

Гледните точки

Брюксел категорично не желае да преговаря на тема земеделието в Европа.
САЩ пък желае намаляване или елиминиране на митата, за да се разшири достъпа до американските земеделски стоки в ЕС.
Най-рано преговорите между Европа и САЩ могат да започнат в средата на февруари, смятат експерти. Необходимо е първо да бъдат публикувани целите и на двете страни, участващи в тях.
 

Заплахите от страна на САЩ вече бяха ясно изложени

Републиканският сенатор Чък Грасли от Айова коментира пред журналисти, че селското стопанство трябва да бъде част от споразумението, ако ЕС все пак иска да се стигне до подкрепа от законодателите. Айова е най-добрата държава, произвеждаща царевица, допълни сенаторът.
 
"Не знам как някой в ​​Европа, който иска да сключи споразумение за свободна търговия с нас, може да очаква, че ще го получи чрез Сената на САЩ, ако не искате да преговаря и за селското стопанство", каза Грасли.
 
Според Германия, сделка трябва да има. Ако това не се случи, промишлеността ще понесе жестоките последствия на загубите от ограничения износ. Франция пък зае друга позиция и настоя преговори на тема селско стопанство да не бъдат провеждани, пише на сайта си Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
Това обаче не са единствените преговори, които са на дневен ред при САЩ. Очаква се да бъдат проведени преговори за свободна търговия с Япония и да се работи за постигане на споразумение и с Китай. За неговото финализиране срокът, който е заложен е до 1 март. Очаква се да бъде ратифицирано и преработеното Северноамериканско търговско споразумение.