Американският държавен секретар по земеделие Сони Пердю предупреди, че Стратегията „От фермата до трапезата“ ще дръпне европейските фермери назад, пише Brownfieldagnews.com.

Градивни критики към Наръчника за зелени практики

Според него стратегията ще затрудни световната търговия и ще отнеме от фермерите важни инструменти, с които да се конкурират на пазара.

„Сякаш с тази стратегия Европа е забравила фермата в „от фермата до трапезата“, казва Пердю и допълва, че има голям риск тази политика да направи европейските фермери неконкурентни и ще наложи протекционизъм, което неминуемо ще навреди на търговията между двата континента.

„Ако наложим протекционизъм в селското стопанство, казвайки, че нашите продукти са по-добри от вашите и вашите не могат да се внасят, защото не отговарят на нашите стандарти, ще стигнем до сериозни проблеми. Те могат да засегнат други сектори и да нанесат реални щети върху глобалната търговия“, опасява се американецът.

Наскоро Пердю говори чрез Zoom на трансатлантически панел, организиран от партията на европейските консерватори и реформисти. В отговор на неговите думи европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски контрира със следното:

„Заради пандемията не е имало криза с доставките на храни, но това повишава необходимостта от бърз транспорт на храни и засилване на продоволствената сигурност. Свързвайки селското стопанство с местната преработка и местните пазари, това не предполага нови търговски бариери, а налага предпочитания“, обяснява Войчеховски.

В дебата участва и американският журналист Джон Ентин, според когото предложенията в Зелената сделка си противоречат. За пример той даде намаляване на употребата на пестициди с 50%, като същевременно се призовава за 25-процентово увеличение на биологичното производство. Според Ентин логиката игнорира факта, че биоземеделието също използва пестициди и то в пъти повече от конвенционалните методи.

Междувременно Министерството на земеделието у нас качи на български език Проект на Стратегията "От фермата до трапезата", който бе публикуван от ЕК на 20 май.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.