Бумът в глобалното потребление на месо ражда стремеж за откриване на  нови източници на протеин за добитъка, пише онлайн изданието agrimoney.com.
 
На този фон все повече инвеститори се насочват към компании за отглеждане на насекоми за изхранване на животните – напоследък в нови фирми от този бранш е инвестиран рисков капитал на стойност най-малко $40 млн. Сред инвеститорите е и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. В началото на 2016 г. пък глобалният лидер в биотехнологиите "Интрексон" (Intrexon) придоби производителят на брашно от насекоми "ЕнвироФлайт" (EnviroFlight), като стойността на сделката не бе обявена.
 
[news]
Заместител на рибното брашно
Брашното от насекоми се произвежда, като се събират и сушат ларви от мухи, от които се прави фураж. Друг вариант е пресоването на материала, при което се добива олио. Смята се, че тези изделия са евтини алтернативи на соята или рибното брашно, особено като се има предвид, че насекомите могат да се хранят с биоразградими отпадъци.
Интересът към животинските фуражи от насекоми се покачва на фона на сериозното поскъпване на рибното брашно поради ограниченото му предлагане и засиленото търсене.
 
Регулаторите се дърпат
Въпреки че използването на брашно от насекоми е разрешено на някои пазари, включително Китай и Южна Африка, в западния свят този продукт все още се сблъсква с редица пред регулаторни пречки. Сегашните правила в ЕС и САЩ не позволяват в животинските фуражи да се използват насекоми – причината са опасенията около храненето на добитъка с преработени животински протеини. Те се зародиха след избухването на епидемията от "луда крава" в резултат на използването на животински продукти във фуражи. Според специалистите при храненето на насекоми с отпадъци е трудно да се следи точно какво ядат и какво количество хранителна стойност извличат.
 
Напредъкът е бавен
До момента напредъкът  в използването на насекоми за фураж е бавен. Нужни са още много мащабни проучвания, които да разкрият точния ефект от процеса. Регулаторните реформи също вероятно ще са мудни. 
Все пак, ЕС не е напълно враждебно настроен към идеята и доказателство за това е проектът PROtelINSECT – той ще продължи три години и ще изследва възможностите насекомите да бъдат използвани като устойчив източник на протеини в изхранването на животните.
 
В Северна Америка напредъкът е по-бърз – там канадската компания "Ентера" (Enterra) вече получи одобрение да продава своето брашно от насекоми за хранене на пъстървови риби в САЩ и на домашни птици в Канада.