За първи път от 2009 г. насам управляващият кабинет изкарва цял мандат. 14 министри в него, включително земеделският министър Десислава Танева, са и бъдещи депутати. Двете служебни длъжности обаче някак как да се съвместяват.

Парите от Плана за възстановяване: Възможно ли е да ги видим през крив макарон?

Единият вариант е министрите да се закълнат като депутати и да се откажат от заемания в момента ръководен пост. Другият вариант е да останат министри до края на мандата и на тяхно място за кратко да влязат следващите в листите.

И докато юристи и журналисти нищят казуса, от ГЕРБ обясняват, че проблем всъщност няма. След клетвата министрите, избрани за депутати, ще подадат заявления, че няма да останат народни представители. По закон местата им в Народното събрание се пазят и след съставянето на ново правителство вече бившите министри ще могат да ги заемат. 

Каква е процедурата оттук нататък? На първото пленарно заседание на 15 април, четвъртък, 14-те министри ще подадат оставка. Те обаче ще продължат да си работят като такива, докато не дойде моментът да предадат щафетата.

„Макар и излезли в оставка, те ще продължат да си изпълняват функциите, докато новоизбраното Народно събрание не излъчи техни приемници, тоест нов кабинет”, коментира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Нова ТВ.