Нужно е държавата да подкрепи приемането на нов закон за кооперациите. Така може да се преодолее сблъсъкът между малки и големи, както и да се създаде средна класа на село, заяви Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра, за БТА.
 
По негови наблюдения икономическият интерес към земята расте. Като основен фактор той изтъква благоприятното разположение и климат на страната, почвеното разнообразие и естествено плодородие, които дават възможност за диверсификация на културите.
 
Експертът отдава важност и на евросубсидиите, които ускориха динамиката на пазара. Нараства и интересът от страна на чужденците. Само в Добруджа към този момент те са изкупили над 2,8 млн. дка земя, твърди той.
 
Боянов припомня, че заедно с колегите си земеделски производители очакват скоро проектът за нов Закон за земята да се внесе и приеме от парламента.
 
Наскоро представители на земеделски кооперации от Добричка и Силистренска област се срещнаха в Дуранкулак и Добрич. Те обсъдиха и уточниха текстове и приоритети, които да залегнат в техния вариант на закон за кооперациите.
 
Предстоят още срещи със земеделските кооперации в страната, на които да бъдат изслушани всички предложения и изчистени всички детайли. Около 900 са кооперациите в България, които искат работещ закон за кооперациите, каза преди време Явор Гечев, председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ), за Фермер.БГ.