Дни наред Испания се тресе от мощни фермерски протести. Тази седмица акциите не стихват. Недоволството е подкрепено от 700 трактористи, които планират отново да затварят пътища с машините си.

Ниските изкупни цени изкараха тракторите в Испания

Стопаните на Пиринейския полуостров се изправят срещу неравенството на високите производствени разходи и ниските изкупни цени.

Недоволството ескалира след като стана ясно, че ЕС прави планове да намали земеделските субсидии, а САЩ имат намерение да въведат мита. Освен срещу несправедливите според тях цени на продукцията им на вътрешните пазари, те роптаят и срещу това, че имат сериозни проблеми с експорта.

„Ние зависим от пазара! Тази ситуация ни принуждава да се конкурираме в неблагоприятни условия  с трети страни. Не може да има пазар, на който да се изисква много повече от местните фермери и много по-малко от тези, които идват отвън. Това е несправедливо! Това не са равни условия за един и същ пазар”, коментира пред местни медии фермерът Хуан Салвадор Торес.

Протестиращите не чувстват никаква сигурност за бъдещето в селското стопанство.

„Заради големите търговски вериги за хранителни стоки, които увеличават максимално печалбите си, фермерът се превръща в най-слабото звено в производствената верига и е с най-ниски доходи”, кометнира Хорхе Гарсия Луна, който се препитава с отглеждане на бадеми и маслини.

За да привлекат вниманието на обществото към своите проблеми, фермерите излизат със стотици трактори на различни пътни трасета и колоните им създават сериозни трудности за трафика.

Тежките машини всеки път са различен брой - между 700 и 900. Протестиращите са категорични, че ще продължат да изразяват своето недоволство на различни места в страната, докато бъдат чути.