Мощни инвеститори от испанската фирма Ебаме са заявили намеренията си да инвестират милиони евро в изграждането на вятърни и соларни електроцентрали в Пловдивски села по време на среща с кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

За целта фирмата планира да закупи терени около Пловдив или да влезе в публично-частно партньорство с общината.

Предстои чужденците да внесат в общината проект, в който да заявят инвестиционните си намерения. Едва тогава ще се реши на кой от двата варианта да се спре фирмата.

През уикенда бизнесмените се срещнаха и с кмета на Смолянското село Забърдо Валентин Черпоков към което също са насочени сериозни интерси на външните инвеститори.

--------


Забърдо е малко село на 13 км. от Хвойна и Чепеларе. Селището е много старо, има доказателства, че то е съществувало още преди създаването на Османската империя. Разположено е в долината на река Забърдска. Основен поминък тук е земеделието и животновъдството, като все по-голям дял заема и туризмът. На 4 км. от Забърдо се намира природният феномен Чудните мостове – два мраморни скални моста. Горният мост е с внушителна големина. Широк е около 20 м. и се извисява над пропаст с дълбочина 43 м. По него минава пътека от с.Орехово до с. Забърдо. Вторият мост се намира на 200 м. от първия. Той представлява по-скоро тунел с дължина 60 м. Наблизо пред втория мост е входа на Ледената пещера, в която винаги има лед. Наблизо до феномена има две хижи в които туристите могат да отседнат.