Производителите на моркови във Великобритания заявиха, че предвид климатичните условия се очакват най-ниските добиви от десетилетия и най-високите нива на внос. Според Роджър Хобсън, председател на Британската асоциация на производителите на моркови, страната се намира в морковена „криза“ и тя ще продължи 11 месеца, информира FreshPlaza.

Холандските фермери - отглеждат само това, което вече са продали

Традиционно Великобритания произвежда достатъчно количество моркови за вътрешния пазар – 97% от необходимия обем. Дори британската морковена индустрия е уважавана в цял свят заради способността й да произвежда „директно на полето“ моркови 52 седмици годишно.

Хобсън допълва, че ще се наложи внос на моркови и това може да бъде проблем, тъй като и други европейски страни страдат от капризното време.

Ситуацията е допълнително усложнения от ограниченията върху напояването, въведени от местните власти.

Хауърд Хиндс, водещ агроном на Великобритания, изчислява, че реколтата ще бъде с 30-40% по-слаба от тази миналата година.