Как да сеем прецизно? Защо пунктирната сеитба дава гаранция за богата реколта? По време на Агритехника 2015, екипът на Трактор.БГ имаше възможността да чуе от доц. Неделчо Делчев отговорите на тези въпроси. Вижте представянето на 6-редовата сеялка за редови култури Monosem Monoshox® NX M с бункер за торовнасяне, която може да се използва и за директна сеитба и разберете защо да заложите на прецизните сеялки Monosem за сезон 2016.



Monosem пусна и една от първите прикачни сеялки за пунктирна сеитба. Предимството на прикачните сеялки е, че могат да се теглят от по-малки трактори, тоест не е необходимо тези тежки трактори да влизат в полето и второто предимство е, че прикачните сеялки по-добре откопирват терена и винаги правят по-добра и по-качествена сеитба. Другото, което можем да видим при тази сеялка е добрата система за торене. След като тора достигне до ботушите, тук се използват двудискови ботуши. Предимството при торене с двудискови ботуши е, че двата диска отварят добре браздата, държат я отворена и тора попада точно на дълбочината на която го желаем. Освен това двудисковите ботуши са проектирани с възможността за разминаване на диска, което позволява те лесно да се почистват при кално време. Другото предимство на дисковите ботушите е, че могат да работят и да отварят бразда в по-лошо подготвена почва. Също така при системата за подаване на торовата маса тук е оформен малък циклон. Торовата маса, която се движи заедно с въздуха, влиза в този циклон където става разделянето на тора, тора пада по гравитация в отворения ботуш а въздуха излиза свободно, тоест ние не набиваме тора, нямаме подскачане, абсолютно точно попадане на тора на мястото си.



Виждаме прикачната 6 редова сеялка на Monosem отзад. Тук можем да видим първо, че при тази сеялка задвижването на сеещите механизми става чрез транспортната гума, което е едно доста точно задвижване и по-малко се влияе от боксуването на полето, тъй като самата гума е доста по-широка. Също така тази сеялка е и сгъваема сеялка, 6 редовата сеялка се сгъва и има широчината на 4 реда, тоест сгъване под 3 метра което позволява съвсем свободно транспортиране. Ето я сгънатата секция, така че по време на транспорт двете крайни секции се сгъват отпред към теглича и съвсем лесно е транспортирането и един от големите проблеми на сеялките, това е движението по републиканската пътна мрежа, което е едно огромно предимство.
 


При сеялките за пунктирна сеитба от основно значение е разстоянието между семената. Разстоянието между семената силно се влияе от боксуването на задвижващото колело от почвата. Monosem премахна този съществен проблем и ние можем да видим, че при Monosem вече нямаме задвижващ вал, нямаме и стандартните задвижващи колела. Задвижването на сеещите апарати се извършва от електромотор. Всеки сеещ апарат се задвижва от отделен електромотор а предаването на движението от електромотора до самия сеещ апарат е посредством назъбен ремък, което не позволява никакво боксуване . Това гарантира, че вече не можем да имаме проблема с боксуването при сеялките. Това вече е една наистина истинската пунктирна сеитба, като всяко семе го поставяме точно в неговия пункт. Друго, което можем да споменем това е превъзходното уплътняване на почвата на браздите. Виждаме, че при уплътняване на почвата Monosem ползва двете колела, които може да ги разместваме и да добиват различен ъгъл, тоест за всякакви почвени условия ние можем да си нагласим клина, който се уплътнява от този лост, като чрез натягане на пружината да преценим колко да уплътним почвата. Тоест в зависимост от съдържанието на влага ние абсолютно точно можем да уплътним почвата и наистина да гарантираме 100% кълняемост на семената.
 


Системата Monoshock при Monosem е направена за скоростна сеитба. Знаем, че при скоростната сеитба цялата секция подскача и при това подскачане естествено се губи качеството на сеитба. Новото при тази система Monoshock е, че паралелограма е силно усилен, отново имаме пружините, които притискат секцията но тук имаме специален амортизатор. Този амортизатор не позволява на секцията да подскача или тя ако подскача това става съвсем плавно и наистина вече можем да сеем далеч на стандартните 6 км/ч далеч с по-висока скорост като спазваме отново прецизността. Ние можем и да видим системата точно как действа. Ето я стандартната система без Monoshock, виждаме че в паралелограма нямаме амортизатор. Виждате колко рязка е системата при всяко движение. Когато системата е с Monoshock виждаме плавността на работа на секцията и наистина можем да сеем с висока скорост.

 

Monosem доказва за пореден път, че може да предложи на фермерите решения за прецизна сеитба, които постоянно се развиват и усъвършенстват. За тази линия на работа свидетелства и новото партньорство между световната компания John Deere и Monosem. По този повод разговаряхме и с г-н Генев, как ще се развие Monosem, вече като част от групата на световния производител John Deere.
 

 

Ние сме горди като дистрибутори на Monosem от 15 години, че ще имаме възможността да работим със световния лидер в производство на земеделска техника . Надяваме, че със съвместни усилия на екипа на Monosem и на технологиите и иновативните решенията, които те ще получат от John Deere, ще можем да предложим на нашите клиенти нов продукт от по-високо качество, нов продукт с нови технологични решения, не на последно място нов продукт с по-добър сервиз. Искам да подчертая, че след разговори с представители на John Deere , новият собственик на компанията, беше ясно заявено, че ще продължи работата в насока подобряване на продуктите произвеждани досега от Monosem. Ще продължи работа и със съществуващата дистрибуторска мрежа на Monosem в цяла Европа, така че нашите клиенти няма да се появят нови проблеми. Те ще получат само по-добър продукт от по-високо качество, с нови иновативни технологични решения и от своите партньори, които те познават от толкова много години.



Несъмнено специалистът в пунктирната сеитба за сезон 2016 ще бъде Monosem, а развитието на технологиите с know how от световен лидер в производството на земеделска техника като John Deere е гаранция за още по-високо качество, развитие на още по-високи технологии и предлагане на българските фермери на един наистина премиум продукт.

 

Повече информация може да получите от официалния вносител на прецизните сеялки за директна сеитба MONOSEM фирма ОПТИКОМ ООД на национален номер 0700 20 205 или в интернет на адрес: www.opticom-bg.com