Българският евродепутат Момчил Неков коментира провелото се вчера заседание на срещата на министрите на земеделието на ЕС, на което двойните стандарти при храните са били обсъдени по инициатива на някои страни от Централна Европа, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

 

Ролята на прецизното земеделие за бъдещето на селското стопанство

 

"Скандално е, че комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа, които консумираме. Има анализи, които доказват, че храни, продавани под една и съща марка в Източна и Западна Европа, имат различно съдържание на месо, вода, мазнини и оцветители", каза Неков.

 

По думите на му изглежда, че бизнес-производителите от Западна Европа все още гледат на страни като България като на втора класа граждани, на които може да се пробутват по-некачествени храни.

 

 

Европейската комисия е призовала държавите членки да ѝ изпращат информация за случаи на двойно качество на храните, стана ясно след дискусията.

 

„С подобни призиви ЕК бяга от отговорност и застава на страната на производителите от Западна Европа. Тя чака сами да я информираме, вместо да предприеме конкретни и ясни законодателни стъпки да предотврати това налагане на двойни стандарти в Европа. Същевременно обаче българите продължават да консумират по-нискокачествените храни“, добави той.

 

Според анализите, инициирани от Унгария и Словакия, става ясно, че колбаси в Западна Европа са с по-високо съдържание на месо, докато в колбасите от същата марка, но за магазините в Централна и Източна Европа, слагат повече мазнини, вода и оцветители.

 

 

Доклади на Световната здравна организация алармират, че в България много хора страдат от проблеми на сърдечносъдовата система, един от причинителите за което са именно нискокачествените и масните храни.

 

„В рамките на единния европейски пазар трябва да се изискват и прилагат еднакви стандарти, особено за продукти, пряко засягащи човешкото здраве“ коментира Неков.

 

Очаква се темата да продължи да бъде обсъждана на експертно ниво в Брюксел идните месеци.