Основният ни фокус ще бъде върху малките земеделски производители, средни земеделски стопанства и млади фермери. Една от основните ни цели е да повишим конкурентоспособността.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Искаме да стигнем до всички малки, които са били обезсърчени през първия и втория програмен период. Целта ни е да променим деформацията, която виждаме. Идеята е чрез инвестиционните интервенции да гарантираме бюджет за секторите, които са чувствителни - плодове, зеленчуци, животновъдство. Това каза зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на уебинар за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), организиран от Бюрото на ЕП в България. 

“Знаем какво е мисленето на един бенефициент. Ще направим така, че той да има информацията предварително и инвестиционните програми да бъдат отваряни всяка година”, отбеляза зам.-министърът. 

Момчил Неков: Интервенциите в Първи стълб са 37, а във Втори стълб към момента са 40. 

На въпрос дали ще има ли секторни бюджети в интервенциите, свързани с инвестиции, Неков посочи, че в коалиционното споразумение е заложено да се приоритетизират чувствителните сектори и малките фермери. 

“Целта ни е да гарантираме бюджети за тях, а другите да ги стимулираме чрез коопериране. Така ще сме конкурентоспособни на националния и на външния пазар”, каза зам.-министърът. 

По отношение на заложения таван от 100 000 евро плюс признаването на разходите от Фонд “Работна заплата” Неков обърна внимание:

“Целта е не да ограничим големите земеделски стопани, защото засегнатите ще бъдат около 200. Не може да се каже за какви пари на година става въпрос, защото първо е необходимо да се определи дали ще бъдат включени осигуровките. Освен това в коалиционното споразумение е записано да се приспадат разходи за директно заети в сектора - механизатори, комбайнери, трактористи, а не за счетоводители или адвокати. Целта на това ограничение е да не се злоупотребява”, каза зам.-министърът. 

По думите му средства ще бъдат разпределени към чувствителните сектори и ще могат да бъдат използвани за различни схеми за управление на риска. 

“Имаме възможност да направим и взаимно спомагателен фонд, а също и гаранционен фонд, който да обезпечи проектите по мерките 4.1 и 4.2. така ще можем да решим един от основните проблеми на земеделците - кандидатстват за един проект, печелят, но в същото време банката ги кара да ипотекират всичко и те нямат ресурс, което ги кара да се откажат от проекта. Целта е да има един фонд, който да гарантира пред търговските банки тази възможност”, посочи Момчил Неков. 

По какъв начин обаче ще се контролира свързаността на стопанствата? На този въпрос зам.-министърът посочи, че предстои да се направи среща с Националната агенция по приходите (НАП). 

“Те са органът, който трябва да следи за тази свързаност”, каза Неков. 

Той обясни, че има изготвени критерии по Стандартен производствен обем, които ще бъдат представени на следващото заседание на Тематичната работна група. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg