Досегашните служебни министри на земеделието в оставка Момчил Неков и Стефан Бурджев са освободени от длъжност. Неков обяви новината в своя профил в социалните мрежи.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

“Искам да изкажа истинската си благодарност към колегите. Показахме, че екипната работа повишава многократно успеха, а той е за земеделците, фермерите и преработвателите. Стартирахме процеси, които са необратими. И това го споделят хора, които не съм вярвал, че ще бъдат благодарни”, написа той в профила си във Facebook.

Момчил Неков отговаряше най-вече за Стратегическия план на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Вероятно неговата дейност по изпращането на крайния вариант на Плана в Брюксел ще се осъществи от зам.-министър Георги Събев. Докато Стефан Бурджев беше с ресор "Животновъдство". Най-вероятно неговата дейност ще поеме зам.-министър Крум Неделков.

Неков цитира и някои цифри и данни от свършената си работа в земеделското ведомство.

“Благодарение на усилията ни за 2022 г. имаме безпрецедентните 1 млрд лв. държавни помощи, а общо за селското стопанство за 2022 г.  стават 3.4 млрд. лв. За сравнение повече с 700-800 млн. лв спрямо предходни години.


Най-хубавото е, че сме осигурили и такова ниво на финансиране за сектора и за следващите 2023-2027 години по 3.5-3.6 млрд лв.
Отделно премахнахме капани средствата отново да отиват само за зърнопроизводители и големи арендатори. Финансирането по модела, който заварихме щеше да разполага с 420 млн. лв., вместо 4.2 млрд лв. национално съфинансиране на Стратегическия план. Общо по ПРСР - втори стълб щяха да са 3.2 млрд лв, вместо 7 млрд лв. А капанът беше по една от мерките 800 млн. лв да бъдат “подарени” за практики извършвани от големите зърнопроизводители.

Като добавим и всички останали агроекологични мерки, сами може да си отговорите, какъв щеше да е ресурсът за инвестиции и конкурентноспособност в селските стопанства за модернизация и автоматизация на процесите в тях и то за 7 години. Без капитали всичко си остава само добри пожелания”, заключва той.

 

Преди дни беше освободен и техния колега зам.-министъра в оставка Иван Христанов.