Молохията, позната още като египетски спанак, е непозната култура в региони на света. Оказва се, че тя има голям пазарен потенциал, съчетан с ползи за здравето на потребителите. Мнозина я определят като новата суперхрана, съобщава East Fruit. 

Толга Мехмед - десетокласникът, за когото образованието е път към успешно земеделие

Традиционно листният зеленчук молохия присъства в кухните на Близкия изток и Северна Африка. Расте бързо. Около 60-ия ден след засаждането реколтата е готова за прибиране. Растението, ако не се подрязва, може да достигне до 2 метра височина. Предпочита горещо време и дава реколта през цялото лято. Когато температурите започнат да падат през есента, производството на листа се забавя и растението произвежда издънки и малки, ярко жълти цветове. След това цветовете се заменят с дълги, тънки семенни шушулки, които могат да бъдат събрани, когато естествено изсъхнат и покафенеят на стъблото.

Отглеждането на египетски спанак е сравнително лесно. Семената могат да се засяват директно в земята през пролетта, когато риск от измръзване няма. Молохията предпочита много слънце, но изискват много вода и плодородна, добре дренирана почва. След като растението достигне 60 см височина, може да се бере, като се отрежат горните 15 см листа. Това са най-нежните части на молохията, които се използват за храна. 

Защо определят молохията като суперхрана?

Листата на  растението са много богати на хранителни вещества. Имат високо съдържание на протеин за зеленчукова култура. Почти половината от калориите в листата идват от протеини. Те също така са богати на важни минерали като магнезий, калций и калий, както и на витамини А, В и Е. Въпреки че съдържанието на мазнини в листата е ниско, те съдържат значителни количества омега-3 мастни киселини. 

Доказано е, че листата на египетския спанак понижават нивата на кръвната захар, което може да бъде хранителна полза за хората с диабет. Тези листа също са с високо съдържание на здравословни фибри, имат антиоксидантни свойства и помага в борбата с възпаленията. 

Молохията може да се консумира по различни начини. Използва се за салати, супи, яхнии и други рецепти. Може да се използват сушени или смлени на прах. Вижте още:

Предизвикателството да отглеждаш най-едрите говеда в света

Шафранът – култура с много възможности

Толерира ли пазарът производството на хлебно зърно?