Зърнопроизводителите в цяла Северозападна България са силно обезпокоени от липсата на снежна покривка, която е необходима за доброто презимуване на есенниците.

С какво време започва новата година за фермерите?

Опасенията са, че при евентуално застудяване и температури с десетина деления под нулата голяма част от посевите ще измръзнат. Най-уязвими според стопаните са пшеницата, ечемикът и зимната рапица.

„Особено сериозно е положението тук при нас по поречието на река Дунав, където тази зима въобще не е падал сняг“, притеснява се зърнопроизводителят Илия Ценов.

Безпокои го и това, че посевите може да се разкалят при нетипично високите за зимния сезон температури.

„Ако безснежната зима продължи и температурите паднат под минус 12 градуса, това наистина създава опасност за културите, които така или иначе растат пореден месец по-скоро при пролетни, отколкото при зимни температури“, коментира за Agri.bg агрономът Валя Петрова.

Според специалистите студът е най-опасен за зимната рапица, ако растението не е успяло да формира листна розетка с поне 7-8 листа. Същото обаче важи в пълна сила и за ечемика, и за пшеницата, които са във фаза поникване до трети лист.

Безпокойството на стопаните се подхранва и от факта, че през последните няколко зими снегът обичайно е твърде малко в региона.

Лятото и есента също бяха сухи и нямаше достатъчно валежи със стопанско значение. Това според фермерите означава, че и влагата в почвата е крайно недостатъчна за нормално развитие на посевите - те се развиват по-бавно и са изложени на сериозна опасност.

Според дългосрочните синоптични прогнози до края на януари се очакват не повече от 5-6 дни с превалявания, като само в средата и в края на месеца има вероятност те да са обилни и да се образува снежна покривка.

Доброто в случая е, че по-сериозни застудявания се очакват в края на януари, но дори и тогава термометрите няма да показват под минус 12 градуса.

„При безснежна зима реално по-голяма опасност за посевите има при по-ниска поне с още 6-7 градуса. Температура минус 12 градуса причинява замръзване на растенията, когато застудяването се задържи няколко дни, но при минус 19 градуса нещата стават сериозни още в първия ден. Снегът не е гаранция срещу измръзванията. В нашия регион има много открити места, на които се образуват навявания и това също е проблем. Ако снегът е сух, вятърът отнася големи части от снежната покривка и там при ниски температури посевите обикновено измръзват“, коментира агроном Валя Петрова.

Все още според специалистите е твърде рано да се правят прогнози за щети по посевите, тъй като това зависи от редица други фактори, а съвременните сортове са създадени така, че да бъдат по-устойчиви спрямо метеорологичните условия.

 

Материал на Десислава Пепова - кореспондент на Агри.БГ