В Молдова на 7 юни започна дългосрочна протестна акция на местните фермери. Едно от основните искания на недоволните стопани е забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, съобщава agroportal.ua. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

В четвъртък молдовските фермери, наред с други неща, блокираха митническия пункт Леушени. Протести има и в районите Теленещи и Резина.

Асоциацията „Силата на фермерите“ иска от правителството да предприеме действия в помощ на земеделските стопани. Фермерите настояват да се наложи забрана върху вноса на селскостопански продукти от Украйна и да се задължи пристанището на Гюргещ да изнася само молдовски селскостопански продукти.

Асоциацията проведе разговори с молдовския премиер Дорин Речан, но нейните представители останаха недоволни от резултатите. По време на дискусията фермерите са отбелязали, че за съжаление дори някои от най-конкретните обещания, дадени от властите от март насам, все още не са изпълнени, а повечето земеделски стопани вече са изправени пред фалит в следващите два до три месеца.

Министър-председателят е отхвърлил искането за подписване на меморандум за изпълнение на исканията на земеделците с конкретни срокове за тяхното изпълнение.

Поради тази причина след преговорите фермерите обявиха митинги в 20 населени места, а ако властите не се вслушат в исканията им, обещават да организират масов протест в Кишинев, пише eadaily.com .

От своя страна президентът на Молдова Мая Санду заяви, че едно от исканията на фермерите не може да бъде прието - забрана за внос на зърно от Украйна, съобщава agrointel.ro .