Ние също имаме селекция на стадата, но на доста по-ниско ниво от България. Бил съм много пъти в България, посещавал съм редица ферми и бих казал, че Молдова следва примера на страната ви за селекция в овцевъдството. Това каза Пинтиле Булгару, председател Федерацията на овцевъдите и козевъдите в Молдова за Фермер.БГ.
 
 
„Селекцията съществува и при нас, но на по-ниско ниво. Хубаво е, че все пак науката и капацитетът ги имаме. Бил съм много пъти в България, посещавал съм редица ферми, сега се сещам за Пловдив, например, но като цяло следваме вашия пример. И лека полека се опитваме да ви достигнем“, коментира Булгару.
 
По думите му в Молдова има 14 асоциации в сектор „Овцевъдство и козевъдство“.
 
„В страната има около 500 хил. овце и кози, но нещата не са добри. Селекцията при нас е на много ниско ниво. Освен това цените са много ниски. В България овцефермите и козефермите са на високо ниво. Породите Аваси и Асаф имат много добър потенциал“, добави той.
 
У нас ситуацията в сектора, според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), тръгва прогресивно нагоре. 
 
„Имаше проблеми свързани със селекцията на животните, но вече преминаваме на оценка на развъдната стойност, оценка по потомство, геномни оценки. Нещата са в развитие. Имаше голям спад на броя на животните от всички видове. В момента има известно стабилизиране, задържане. Държа да кажа, че не е необходимо да гоним голямата бройка. Много хора въздишат по времето когато България имаше 1 млн. 700 хил. говеда и 11 млн. овце. С много по-малко животни, при висока продуктивност, при високо ниво на селекция и качествено хранене, могат да се постигнат близки до резултатите, които сме имали в началото на 80-те години“, смята Станков.
 
Той конкретизира, че за да бъде един семеен бизнес в овцевъдството печеливш, той трябва да бъде с не по-малко от 300 овце.
Не остава назад и работата по създаването на център за изпитване на кочове по потомство за нуждите на овцевъдството в Павликени. 
 
„С много усилия постигнахме един по-завършен вид. Очакваме всеки момент да се проведе тръжната процедура. Смятам, че на първо място трябва да осигурим качествени мъжки разплодници, защото в момента, в много от стадата се използват посредствени мъжки разплодници. А тук ние искаме мъжки разплодници,  с доказана препотентност и подобрители по основните показатели – мляко и състав на млякото“, разказа експертът.