От миналогодишната картофена реколта най-голям износ сме реализирали за Молдова и Гърция, съобщават от Националната асоциация на българските картофопроизводители. Експортът е увеличен спрямо предходни години заради лошите климатични условия в страните - традиционни производителки на зеленчука в ЕС като Полша, Германия и др. Увеличеният износ е оказал влияние, но не решаващо, на повишената цена на картофите на българския пазар.

Освен икономическите показатели, българския картоф се радва на търсене и заради вкусовите си качества, отчитат от организацията. Българския картоф е много вкусен и заради географската си ширина. За доброто му развитие спомага чистата ни природа, въздух, "а и понякога фактът, че няма пари за препарати", шегуват се зеленчукопроизводители от Смолян.

Браншовата организация споделя, че сега у нас се продават предимно вносни картофи и малки количества на дребни производители. Те прогнозират задържане на цената на традиционния за българската трапеза зеленчук до поява на новата реколта, която може би ще бъде на двойна по-висока цена. 108 членове има Националната асоциация на българските картофопроизводители.

Максимум 10% от семената, ползвани от родните производители са български. Купуват се семена от Холандия, Франция и Германия, по-малко от Шотландия. Отглеждането на изходната суровина е на заден план за завладелите този бранш у нас. Само в Самоков, Ихтиман и Смолян засега са създадени семенни полета.

Потребността от картофи у нас е около 500 000 тона годишно, по данни на Националната асоциацията на българските картофопроизводители. На този етап обаче организацията се ангажира с производството на не повече от 200 000 - 250 000 тона, което задоволява само половината от националната консумация.

 

©2011 fermer.bg