Галя Петкова е мениджър на кравеферма в сливенското село Глуфишево. Занимава се с животновъдство от 5 години. В стопанството се отглеждат общо 360 животни, от които 190-200 са дойните крави. 
 
По думите на Петкова, за да успееш в селското стопанство са необходими много работа и упоритост, а фермата, в която работи е пример за успешния агробизнес в страната ни – модерен и развиващ се. 
 
„Фермата разполага с обор за 150 дойни крави. Животните се отглеждат свободно, боксово, в дълбока несменяема постеля, към която всеки ден се добавя нова слама, а веднъж на две седмици оборът се чисти основно“, каза за Фермер.БГ Галя Петкова.
 
Тя обясни, че това отглеждане позволява групиране на животните според изискванията. Фреш групата – кравите, които през първите 60 дни след отелване имат нужда от по-голямо внимание и грижи, могат да бъдат наблюдавани по-лесно. 
 
 
Оборът на фермата разполага с 11 вентилатора и пръскалки, които поддържат приятна температура за животновъдите и за кравите. Помещението разполага с чесалки, а също така и с големи поилки, които осигуряват необходимото количество вода. 
 
Кравефермата в село Глуфишево разполага и с автоматизирана хранителна станция за телета, която дозира млякото на няколко пъти в определено време през деня и с точната температура. 
 
Всичко е автоматично. В марките на телетата има вградени чипове, които са вкарани в компютъра на робота. Така знаем колко мляко трябва да изпие всяко животно и каква е необходимата температура на водата. Можем да следим дали има някое теле, което не си е изпило млякото през деня и така да му обърнем повече внимание“, разказа Петкова.

Тя добави, че отбиването става много плавно и бавно, като по този начин няма стрес при животните. Автоматизиранта хранителна станция се мие два пъти на ден, а бибероните се подменят автоматично.

 
„Имаме софтуер за менажиране на стадото. За всяка крава виждаме в колко часа е издоена, колко е продължило доенето, колко литра е дала от това доене, от колко дни се дои. Също така следим алармите, които ни насочват за евентуални проблеми за мастити и за кръв в млякото“, допълни мениджърът на фермата. 
 
Петкова обясни, че всяка крава има собствен картон, от който се вижда кога е отелена, как е станало това, какво теле е имала, колко осеменявания има, колко дни остават, докато се разгони отново и т.н.
 
 
„Доилната зала на кравеферма е тип рибена кост, като в нея се доят едновременно 16 крави, а оборудването е на фирма Агритоп“, обясни тя.
 
Доилната зала е оборудвана с млекомери – измерват количеството издоено мляко от всяка една крава, а също така и проточността му, което сигнализира за проблеми. Няма предояване, защото автоматите се автоматични – свалят се индивидуално за всяка крава. 
 
Чрез вакуум помпа издоеното мляко влиза в млечния танк. Няма никакъв досег с околната среда и така се гарантира чистотата му. Охлажда се много бързо до необходимата температура така че развитието на микроорганизми е сведено до минимум", отлебяза Петкова. 
 
По думите й хигиената в млечния танк е на абсолютно ниво - измиването става автоматично – препаратът се дозира, а след това се изплаква се. 
 
Фермата е проектирана и оборудвана от фирма "Агритоп".