Модерна овощна градина е в процес на изграждане в Ловешко. Всичко обаче е "на мускули", сами се финансираме, коментира собственикът на масива Пламен Петров и разказа повече пред Фермер.БГ.
 
 
„Още през месец февруари започнахме работа по масива. Той представлява гъсто и модерно насаждение. Първо направихме конструкцията, през април засадихме овошките, опънахме телта, вързахме всяко едно дръвче, опънахме капковото напояване и остава единствено да сложим мрежата против градушка. Всичко обаче е "на мускули", сами се финансираме и ни трябва още време, за да завършим проекта си. Вероятно след 1-2 години ще внедрим и мрежата“, обясни Петров.
 
Фермерът се занимава със земеделие от 12 години. В момента той отглежда 50 декара с ябълки и 35 декара със сливи. Новото насаждение е около 30 дка само с ябълки.
 
 
„Сложили сме само ябълки – 8 хил. дървета, като имаме 300 дървета на декар. Сортовете са Флорина и Пинова. Общо насаждението е 30 дка, 1 метър на 3,50 метра междуредово. Между дръвчетата сме сложили и опрашители, като очакваме от следващата година да започнем да берем“, каза стопанинът.
 
 
Освен тези два сорта, в градините на Пламен могат да се открият и други сортове ябълки, като Джонаголд, Златна превъзходна и Фуджи. Добивите от различните сортове варират от 5 до 10 тона от декар. 
 
„Това се дължи на технологията, която прилагам както в новото ми насаждение, така и в градините ми – 300 дръвчета в декар. По този начин моите 50 декара се равняват на 150 декара“, категоричен е Петров.
 
Ако и Вие искате да ни споделите идеята си, или пък вече реализиран проект - не се колебайте да ни пишете и изпратите снимки на [email protected]