Софтуерът TechnoFarm се утвърди сред земеделските производители като един от най-добрите начини за управление на документацията и информацията, свързани с обработваната земя в едно стопанствата. Това се дължи на факта, че той улеснява дейностите при сключване на договори за аренда, очертаване на обработваемите земи, както и улеснява подаването на документите за субсидии по различни мерки и директни плащания. В комбинация с навигация Trimble и GPS системи от НИК TechnoFarm спомага за следенето на извършваните мероприятия в стопанството в края на всеки работен ден, както и за планиране на дейностите по парцели , машини и механизатори. 
 
 
В началото на тази година от НИК анонсираха и мобилно приложение TechnoFarm. То работи в пряка връзка с Модул „Карта“ и чрез него фермерите могат да очертават граници чрез GPS приемника на мобилния си телефон или таблет и да намират имотите от своето КВС на полето.
 
Валентин Николов, собственик на фирма, занимаваща се с обработка на земеделска земя в региона на Видин, споделя пред екип на Трактор.БГ как иновациите и мобилното приложение TechnoFarm са полезни за него в ежедневната му работа на полето.
 
“Аз съм повече по полетата. Основно използвам мобилното приложение. Сега се сещам два конкретни случая. 
 
Пролетта трябваше да очертая една угар, знаех с кой парцел граничи угърта, качих си го на телефона и без да излизам с навигация от трактора, а само от мобилното приложение си очертах до къде трябва да бъде угърта.  
 
Вторият случай беше, когато пръскахме една царевица. Тогава много духаше вятър и след една седмица отидох да проверя резултата от пръскането, който не беше задоволителен. Така ми се наложи на място да определя площа, която искам да се препръска. Застанах в полето, локализирах се с телефона - там има такава опция, с която може да очертаеш необходимите декари, за да поръчаш препарат. На полето изчертах това, което трябваше да се препръска и звъннах и поръчах препарата още докато бях на полето. Нивата беше доста голяма около 1500 дка и щеше да ми бъде трудно да определя без някакви технически средства точно каква площ трябва да се препръска.”
 
 
Мобилното приложение TechnoFarm работи в пряка връзка с модул “Карта” на земеделския софтуер TechnoFarm и е достъпно за устройства, работещи с Android или iOS. То може да бъде изтеглено от AppStore или GooglePlay напълно безплатно, като след това е необходимо да се влезе с потребителско име и парола към потребителски акаунт в софтуера TechnoFarm.
 
“Това, което пропуснах да кажа за мобилното приложние TechnoFarm е, че след очертаване на определен масив след това данните автоматично се прехвърлят в програмата и в нашия профил, съответно и в нашия офис.  Като изчертаем един определен масив, има една функционалност синхронизиране и като го направиш всичко се синхронира.”
 
Софтуерът TechnoFarm се използва в стопанството на Валентин Николов и при кандидатстване за директни плащания и изплащане на ренти, като значително улеснява административните дейности на фирмата, свързани с управлението на наетите имоти и подновяването на договорите за аренда и наем , както и изготвянето на декларации по чл.69 и чл.70.
 
“Със софтуера Techno farm работим вече 1 година и определено сме много доволни. Предишните години сме работили с други програми, но там имахме много забележки. С TechnoFarm почти нямаме такива, да не кажа направо, че нямаме.”
 
 
Повече информация за софтуера TechnoFarm може да намерите на www.technofarm.bg от търговските представители на НИК и на телефон 0889 008 070.