Група от компании и изследователски инстити създадоха заедно мобилна соларна система, която може да се комбинира с електролизатор за генериране на водород. Тя подобрява качеството на почвата и биоразнообразието на земеделските полета, съобщава pv-magazine.com.

Агроволтаична система във фермата. Как става?

В момента два прототипа на системата се тестват от фермер и изследователски институт в Нидерландия. Наречен H2arvester, първият прототип беше разположен в нива със захарно цвекло в южната част на страната. 

Прототипите ще бъдат наблюдавани в продължение на година. Така учените ще тестват ефекта им върху добива и плодородието, за да докажат, че няма да има загуба на селскостопанска продукция.

Единият H2arvester е разположен във фермата на Джейкъб Ян Догтером. Той е инвестирал в мобилната соларна система 166 000 евро. Тя се състои от четири соларни автомобила, разполагащи с общо 168 соларни панела и напоителна система.

Това е пилотен проект, инвестицията далеч не е завършена. Ще продължим да го строим и ако успеем да го развием масово, цената му ще падне, уточняват създателите.

Всяка кола е с размери 12 x 6 м и може да се движи бавно, с около 10 метра в час, а по време на прибиране на реколтата може да се премести настрани. Тя представлява подвижен масив от соларни панели, сглобени върху лека конструкция и поддържани от колела, движещи се в предварително зададени посоки.

Системата може да се комбинира с електролизатор за производство на водород, който след това да се използва като зелено гориво за селскостопански приложения. Остатъчната топлина, идваща от производството на водород, може също да се използва за сушене на култури, като овес, трева и люцерна.

Решението за преобразуване на генерираните kWh директно във водород не само осигурява автономно производствено предприятие, но също така е решение на необходимостта от балансиране на производството и използването на генерирана енергия.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как противоречие в закон спъва позеленяването на фермерите?

Отгледано на сянка: Агроволтаичните соларни системи в действие

Соларна енергия за земеделието от НИК