Целият човешки ресурс от ветеринарни лекари е съсредоточен към решаването на проблема с Африканската чума по свинете (АЧС), обявиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство.

Проекти по места: Заповеди за умъртвяване на прасетата от задния двор

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) през този месец Африканската чума е най-разпространената заплаха за животновъдството в Източна Европа.

„Ситуацията в страната става все по-сериозна и напрегната както за собствениците на индустриалните обекти, така и за тези със стопанства за лични нужди. Към 17 юли 2019 г. на територията на България има обявени 15 огнища на АЧС при домашни свине и 18 при диви свине“, коментира д-р Силвия Пеева от ЦОРХВ.

През втората седмица на юли в Румъния са обявени 69 първични огнища при домашни свине, като броят им все пак е с 20 по-малко от предишната седмица.

Източник: Европейската комисия

За съжаление повечето от новите огнища са разположени в региони на Румъния, които граничат с България - Телеорман, Гюргево, Ботосани, Браила, Калараж, Дож и други.

Нови огнища на АЧС са докладвани също в Унгария, Полша, Литва, Латвия и Украйна. 

В Европейската информационна система са регистрирани огнища и на други опасни заболявания по животните. Франция е обявила случай на Туберкулоза при говедата.

Гърция е съобщила за огнище на Инфекциозна анемия при конете, като то е първото за тази година в страната.

Също в Гърция в района на Ксанти близо до българската граница е установена и Западно-Нилска треска. Литва е докладвала за огнище на Ензоотична левкоза при говедата.