Земеделски производители одобряват проверките на мобилните експертни групи по зеленчуковите борси и тържища в страната. Оказва се обаче че много от земеделците, които продават по борсите не са регистрирани като земеделски производители и при проверки те самите са в нарушение.

„Не може да искаме защита от държавата, а всички ние взети заедно да не спазваме правилата", коментираха производители пред Фермер.БГ. Не може без да се спазват законите, без да се плащат осигуровки, да се води документация, да се издават фактури и т.н., да има претенции за защита от страна на държавата. Трябва всичко да е регламентирано, както е и на запад – всички земеделци да са коректни, да се сдружават помежду си, да защитават заедно общите си интереси, да плащат осигуровки и да излязат от сивата икономика“.

Фермери коментираха още: „На борсата в Огняново, Пазарджишко вече има такива мобилни групи, което е добре за нас регистрираните земеделски производители, но доста от производителите не са регистрирани защото, както знаем трябва да се плащат осигуровки всеки месец, също така да се подава данъчна декларация и т.н. А хората като нямат пари да внасят, не се регистрират. Като се чуе за проверка и всичко живо затваря сергиите и бяга, борсата опустява за минути. За сдружение изобщо никой не говори“.

[news]


От земеделската федерация към КНСБ посочиха, че само 11 на сто от общо 739 000 души, работещи в сектор "Земеделие", участват в осигурителната система като внасят осигуровки върху доходите си. По информация на Светла Василева минималният праг за осигуряване на земеделските производители и тютюнопроизводители в момента е 240 лв., а осигуряването върху такъв доход не им гарантира и минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, независимо че държавата им го гарантира при пенсиониране. Това от своя страна води до силни дефицити в осигурителната система.



През последните 5 години заетите в агросектора са намалели с една четвърт, като 92% от работещите във ферма или на полето са т. нар. "семейна работна ръка", която е на непълен работен ден. Образователният ценз на заетите в сектора също е много нисък. Едва 3% от управителите на стопанства имат някакво специализирано образование, а близо половината от тях са над 65-годишна възраст.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!