Половината от проектите по по мярка 6.1 Стартова помощ за млади земеделски стопани от първия прием по ПРСР вече са договорени. Това са 703 проекта, обяви по време на Националната среща на АЗПБ изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, предаде Фермер.БГ. 
 
Не е стартирало подписването на договори на близо 350 от проектите, свързани със зайци и пъдпъдъци. Заради множеството опити за измамни проекти със зайци и пъдпъдъци – най-вече в Благоевградска област, се правят допълнителни проверки на тези проекти и много от тях ще отпаднат, посочи Порожанов. 


 
При 6.1 като по лека мярка, е необходимо да се обсъди с МЗХ дали подобни проекти наистина са приоритетни за отглеждане и каква е целта от тях, коментира директорът на Фонда.
 
Порожанов подчерта също, че контролите по изпълнението на проектите по мярката вече ще бъдат много повече между първата и третата година.
 
Предстои проверка и на много от проектите по старата мярка Млад фермер – 112, „за които имаме съмнения – казвам го открито това са проектите за калифорнийски червеи, отново в познати области“, посочи Порожанов. 
 
От презентацията на Румен Порожанов стана ясно, че общо 910 заявления по мярка Стартова помощ за млади земеделски стопани се обработват от Фонда. 56 проекта са отхвърлени, а 23 е броят на оттеглените проектни предложения. Заявленията по подмярка 6.1 в процес на обработка са влизащите в  120% бюджет. 


Дискусия по темата можете да следите и във Форума на Фермер.БГ - Ранкинг по мярка 6.1./2015


София БЕЛЧЕВА