След като ви запознахме с общата картинка на различните категории земеделски стопанства у нас, ще продължим с представянето на всяко едно от тях. Сега ще се спрем на това, какво е много малко земеделско стопанство.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Съгласно данните от преброяването на земеделските стопанства броят им за 2020 г. е 44 198, което е 33% от общия брой и 99% от стопанствата в Първа група (2000 евро). От общия брой стопанства в тази група 39 676 имат достъп до земеделска земя. Използваната земеделска площ (ИЗП) е 19 579 ха, или 0,49% от общия размер ИЗП.

Характеристики:

•    Средният размер на ИЗП е 0.85 ха, а на Стандартна продукция (СП) – 958 евро;
•    През 2020 г. тези стопанства развиват дейност предимно в сектор „Растениевъдство“. Средният размер на ИЗП е най-висок при производството на „Житни, маслодайни и протеинови култури“ – 0,59 ха, следвани от трайните насаждения – 0,47 ха. При лозята и зеленчуците средният размер на стопанството съответно е 0,34 ха и 0,19 ха;
•    Животновъдството е слабо застъпено в тази категория заради по-строгите изисквания за отглеждане на животни в лични стопанства. Средният брой животински единици на стопанство е 1.04, като най-голям е той при дребните преживни животни, следвани от говеда млечно направление;
•    Според показателя „Стандартна продукция“ (СП) с най-високи стойности са специализираните стопанства в направления зеленчуци (1 049 евро), следвани от трайни насаждения и лозя (съответно 830 евро и 550 евро);
•    Броят на специализираните стопанствата в животновъдно направление са 15 627, което е 35% от общия брой в групата. Говедовъдното направление е с най-висок размер на СП – от 1 843 евро за месодайно до 1 532 евро за млечно. Броят на животните е от 1 до 2 животински единици;
•    Смесените стопанства, които отглеждат фуражни култури и животни, са 4 477, като размерът на СП е 1 064 евро.

Съгласно Наредба №44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, обектите на физически лица за производство на животинска продукция за лични нужди са ограничени до:

•    Едри преживни животни – до 2 броя и приплоди до 12-месечна възраст;
•    Дребни преживни животни – до 10 броя с приплоди до 9-месечна възраст;
•    Прасета за угояване, различни от свине-майки – до 3 броя;
•    Еднокопитни животни до 2 броя и приплодите им до 12-месечна възраст;
•    Зайци – 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от 100 броя общо;
•    Възрастни птици – 50 броя;
•    Бройлери – 100 броя или подрастващи птици независимо от вида.

Съгласно Закона за животновъдството „лично стопанство“ е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация. Те са извън обхвата на директните плащания, но участват в преброяването на земеделските стопанства.

Сектор „Растениевъдство“

Според критерия Използвана земеделска площ много малките земеделски стопанства разполагат с от 0,5 ха до 1 ха. Стопаните са допустими за подпомагане по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС). За кампания 2019 заявления са подали 3 396 стопани с обща площ 5 255 ха, което е 0,14 % от ИЗП, заявена за плащане по СЕПП.

Сектор „Животновъдство“

Според критерия брой животни, отглеждани в стопанството, като много малки земеделски стопанства може да се дефинират тези, които отглеждат до 10 млечни крави или биволици, 5 месодайни крави и 10 броя овце-майки и/или кози- майки.

В тази категория попадат земеделски стопани – физически лица, за които земеделската дейност допълва доходите и не е основна. Производството е предназначено предимно за задоволяване на нуждите на семейството и по-рядко се предлага на пазара.

Според размера на вложения труд тази категория стопанства се отличават с ниска трудова заетост, а годишните работни единици са под 0,5.