Експерти от аграрния отрасъл често се изказват положително за развитието на кооперативите в Украйна. Кооперацията обаче изглежда идеално само на хартия. Това е мнението на Тарас Баштанник, ръководител на ООО „Украинская ягода“, пише изданието Agri-gator.

Кооперирането улеснява иновациите

За европейците едно от най-важните неща е проследимостта. Ако сте част от кооперация, в контейнер с малини, тежащ 20 тона, има продукция от около 30 производители. Ако в някоя от щайгите продукцията е с ненадеждно качество, не е възможно да се проследи от кое от 30 стопанства идва. За европейците това е проблем, казва Баштанник.

Като бизнесмен той споделя кои са трудностите, с които му се е наложило да се справя лично в процеса на сътрудничество с други производители.

В Житомирска област в радиус от 100 км има около 600 ха боровинкови насаждения на различни производители.

Вече 3 години не можем да се договорим, споделя Баштанник. Той дава пример с банална ситуация, при която решават заедно да купят хладилник. Всеки се съгласява да даде по 200 000 гривни. Възникнал следният въпрос: на чия земя да бъде изграден хладилникът? И всеки започнал да дърпа „одеялото“ към себе си.

Баштанник допълва, че не е видял в Украйна успешен пример за кооперация. Той вярва повече в обединяването около по-голям преработчик в радиус от 100 км.

Въпреки негативните аспекти, Тарас Баштанник отбелязва, че без обединение с други в сектора не може.

В момента всеки от нас произвежда около 200-300 тона боровинки. Например, за Великобритания това е катастрофално малко продукция. Това количество купува една британска хранителна верига само за седмица.

Обединявайки се с други производители на боровинки, ние бихме могли да предложим по-голям обем продукция. Противно на законите в икономиката, при горските плодове – колкото по-голяма е доставката на продукция, толкова по-висока е цената, обяснява Баштанник.