Един опитен мениджър не се хвали доколко късно работи, а с резултати. А вече минаха 100 дни, но резултати няма. Продължават да говорят, че се търсят решения, че се работи до 22 - 23 ч. през нощта и все още не могат да се разработят технологични карти, анализи. Или поне те не достигат до бранша и фермерите. Така Божидар Петков коментира сагата с COVID помощите, за които се знае, че ще се кандидатства от 21 април, но не се знае как, защото все още няма указания. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“На Консултативния съвет предложихме да се сформира работна група, за да може да се търсят решения, защото нещата фундаментално са объркани.
А аз лично съм възмутен, че още на първия месец от тяхното встъпване в длъжност им бяха предоставени германски технологични карти. Те работят и са супер модерни и иновативни. Дадохме им ги напълно безплатно и от министерството трябваше да направят превод и фини настройки, които да адаптират картите към българската действителност. И не могат, или не искат да го направят.

Сега научихме, че след като многократно са възлагани задачи на Аграрния университет, на Селскостопанска академия, технологичните карти ще бъдат разработени от Министерството на земеделието. Нещо, в което ние силно се съмняваме, а и това би било малко като конфликт на интереси. Това е недопустимо”, каза Петков, който е председате на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я). 

По повод ябълката на раздора - министерството иска, за да се получат COVID помощите, стопаните да представят документи за разходи, за да се удостовери, че те са се увеличили, председателят на БАМ-Я каза: 

“80% от стопанствата са микро и малки. Те са на 60% общопризнати разходи, купуват си  торове и всичко останало с фактури, но тези фактури не се пазят, защото тези стопанства не водят счетоводство. Те нямат никаква документация нито по закон, нито по каквото и да било от предходна година. Те си попълват данъчната декларация и това е”. 

Петков е поредният от сектора, който се опитва да обясни на представителите на министерството, че идеята за доказване на разходите не е на основата на това, че фермерите крият нещо, а чисто и просто законова възможност, която имат въпросните малки стопанства. 

Каквото посееш, това ще пожънеш. 

“В момента министерството, може би без да знае какво прави, сее несигурност, сее конфликти и напрежение. И тези негативни емоции ще се върнат като бумеранг в един момент с двойна сила от страна на недоволните земеделски производители. 
Зам.-министър Христанов преди повтаряше, че са само от 40 дни в министерството и какво сме искали те да направят. После минаха 60 дни и той пак с това се оправдаваше. Сега има нова реплика- “Има натрупани проблеми за 30 години, как искате да ги разрешим за 100 дни”.  

Как си позволяват различни политици да им хвърлят прах в очите и после същия този прах да го хвърлят в нашите очи. Да ни говорят, че има проблеми от 30 години! За нас летоброенето започва от 2007-а година, когато България стана член на Европейския съюз и приехме Общата селскостопанска политика. Проблемите, които са били по-рано изобщо не ни интересуват и изобщо не са били тема на дискутиране. 
Постоянно се удължава периода на оправдание - 40, 60, 100 дни... Тука 10 години не се е работило, сега пък 30 години не се било работело”, възмущава се Петков. 

Има и още нещо, което от бранша не могат да осмислят, защото няма грам логика в него. 

“564 човека в това министерство, Дирекция “Растениевъдство” са 10 души, 20 са в животновъдство и 20 в биоземеделието. Това е под 10% от общия брой хора в министерството. Това е изключително притеснително! Как 10 души, от които половината се занимават само с житни култури, ще покрият решаването на проблеми в за плодове, зеленчуци, оранжерии, рози, ориз, тютюн и какво ли още не?”, посочи Петков.  

Стопаните от дълги години слушат едно и също оправдание и все по-често го чуват и от сегашното ръководство на ведомството - че министерството няма административен капацитет да разрешава текущи проблеми.

Вижте още: Комуникация с аграрното министерство: Обещаните преговори не се осъществяват, обещаните анализи ги няма...

“Промяната затъва в собствената си бюрокрация, вместо да делегира права и възможности браншът да работи заедно с експертите, за да можем бързо, точно и без напрежение да решаваме проблемите и то в реално време, а не те да се затлачват. 

Ние предлагаме решения, готови работещи схеми, каквито са технологичните карти, а от министерството работят до 22-23 ч. вечер да ги търсят тези решения”, обобщава Петков и не намира логика. 

За още нещо фермерите не могат да намерят обяснение. 

“За разпределението на парите за COVID мярката зам.-министър Стефан Бурджев каза по време на заседание на комисията по земеделие в НС, че има разработен анализ. По време на Консултативния съвет във вторник министърът каза, че при него няма нито един разработен анализ за каквото и да било. 

Не се ли слушат какво говорят?

Когато има кръстосано несъответствие в работата на земеделските производители, се получават строги наказания - лишаване от субсидии и глоби. А когато има кръстосано несъответствие между думите на министъра и зам.-министрите какво следва?”, пита Божидар Петков.